Начало / Свят / Сонетите на Шекспир вече имат и музика

Сонетите на Шекспир вече имат и музика

Сонетите на Шекспир вече имат музикален съпровод и ще бъдат изпълнени на живо за първи път на културната Олимпиада това лято, съобщи „Гардиън”.  Ще бъде издаден и студиен албум, който ще бъде пуснат в продажба на 23 април – денят на Св. Джордж, когато е годишнината от рождението на Шекспир. Всъщност тогава се навършват 448 години от кръщението му, тъй като рождената дата на драматурга не е известна.

За музикален съпровод на сонетите са избрани средновековни инструменти – ренесансови китари,  лирон – 13-струнно чело, лютня, гигантският инструмент теорбо – копие на запазен от 1608 г. оригинал, направен във Венеция. Диригент на оркестъра е Робърт Холинуърт, вокалите са известни английски оперни изпълнители. Уникалните произведения ще бъдат свирени и по случай юбилея на английската кралица Елизабет.

Творбите на Шекспир претърпяха и нова езикова обработка и бяха издадени на аудио диск, на който бяха прочетени със съвсем различен от досегашния акцент. Това се случи, след като учени заявиха, че английският акцент, на който се смята, че са писани, всъщност е далече от оригинала. Според най-новата трактовка произношението по времето на Шекспир е било по-близо до съвременния американски.

Изследователят на английския драматург Джон Бартън предполага, че езикът му е звучал като нещо средно между съвременните ирландски, йоркширски и наречието в най-западните части на Великобритания. След това, по време на елизабетинската епоха, езикът вероятно е бил коренно променен.

Произведенията на Шекспир тук.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …