Начало / Свят / „Свобода” на пастор Гаук е бестселър в Германия

„Свобода” на пастор Гаук е бестселър в Германия

Новата книга „Свобода” на Йоахим Гаук, който в неделя, 18 март, ще бъде избран за президент на Германия, вече е бестселър, съобщи „Ди велт”.

72-годишният пастор от ГДР (роден в Росток) е автор на 12 книги – все документални творби, посветени на архивите на източногерманската Държавна сигурност ЩАЗИ, спомени и философски есета. „Свобода” е от последния вид.

Йоахим Гаук е легендарна личност на прехода, тъй като беше главно действащо лице при отварянето на досиетата в ГДР. Благодарение на него и на екипа му архивите не бяха унищожени, а ГДР беше първата държава, в която станаха публични.

Книгата „Свобода” дава картина на ценностната система на пастора в навечерието на президентските избори и несъмнено е написана с тази цел.  В нея Гаук разглежда различните аспекти на свободата, като не подминава и най-острите проблеми в съвременна Германия – провалилата се интеграция на чужденците, финансовата криза, десният радикализъм, енергийната зависимост, държавната свръхзадлъжнялост.

Гаук живее в берлинския квартал „Шьонеберг”. Той е разделен, без да е разведен, със съпругата си Герхилд, наричана Ханзи. Двамата имат 4 деца. От 2000 г. пасторът живее с журналистката Даниела Шад.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …