Начало / България / Габриела Цанева с нова поетична книга

Габриела Цанева с нова поетична книга

Новата поетична книга на Габриела Цанева „Заскрежени птици”, която е вече на книжния пазар, ще бъде официално представена на 26 март, понеделник, от 18 ч, в столичната книжарница „Хеликон-България”. Водещи на премиерата ще бъдат Кирил Назъров и  доц. Георги Цанков.

„Отдавна не съм чел толкова изповедна и същевременно толкова обобщаваща колективната ни съдба поезия, която те кара да се замислиш, да участваш, да сътвориш. Когато прониквате в омайния свят на „Заскрежени птици” вероятно първо ще се поддадете на тъгата, на усещането за несбъднато, за самота и за обреченост. Зъзнем когато четем „Изхвърлена душа” или „Печални облаци”. Но нещата се променят с „Магьосническа нощ” („в която майчини милувки/ни правят по-добри”) или с „Усещане за свобода”. Габриела Цанева е докрай всеотдайна и в скръбта и в нежността си. „Не се страхувам, че греша”, ще каже тя и ще отсече: „Аз съм жива.” В малкото любовни стихове, включени в поетичната книга тя също се раздава, макар не винаги да намира брод към другия. Все пак най-важното за нея си остава свободата и в това отношение ще можем спокойно да кажем, че е последователна, вярна на младежките си пориви, когато обаче търсеше свободата по стъгдите на митингите. Сега това е дълбоко вътрешно чувство, изстрадано, заплатено с много мъка и страдание, но неотклонно нейно”, заявява Цанков.

Габриела Цанева е родена в Русе. Завършва Математическа гимназия „Баба Тонка“ в родния си град. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ — София. Защитава дисертация, за което ѝ е присъдена научната степен „доктор на техническите науки“. По-късно завършва право и понастощем работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 2003 г. е член на Сдружението на българските писатели.

Книги на Габриела Цанева тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …