Начало / Свят / Читателите номинираха Волфганг Херндорф за наградата за белетристика на Лайпцигския панаир

Читателите номинираха Волфганг Херндорф за наградата за белетристика на Лайпцигския панаир

Романът „Пясък” на Волфганг Херндорф е водещата номинация на читателите за наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата, съобщи сайтът му. Онлайн са гласували общо 1450 души, 30% от тях са избрали творбата на родения в Хамбург писател.

На второ място се класира Томас Щайнекер с книгата „Годината, в която се научих да се справям с проблемите и започнах да мечтая”. Трета е Анна Катарина Хан с романа си „На черната планина”.

Лайпцигският панаир започва на 15 март. Тогава журито ще реши по 7 критерия кои от петте номинации в категориите белетристика, документална литература и превод ще получат награди. Връчването им ще е в първи ден на панаира и за първи път ще може да се гледа на живо на  www.preis-der-leipziger-buchmesse.de/stream.

На панаира тази година ще бъдат представени 100 000 книги, 20 000 от които нови издания. В рамките му ще се проведе най-големият читателски фест „Лайпциг чете”. Участието на панаира ще е рекордно – 2 071 издателства от 44 държави ще презентират продукцията си. Това са 8% повече от предишните години, отчитат организаторите.  Очакват се 160 хиляди посетители, като 87% от тях ще пристигнат от други градове и държави. Акредитирани са 3000 журналисти, ще присъстват 2 780 автори.

Свързани заглавия
Волфганг Херндорф взе литературната награда на Хайделберг
Германската национална банка отваря щанд на панаира на книгата в Лайпциг
Обявени са номинациите за наградите на Лайпцигския панаир
Австриец взе литературната награда на Лайпцигския панаир

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …