Начало / Свят / Архивистка откри филм по Дикенс от 1901 г.

Архивистка откри филм по Дикенс от 1901 г.

Архивистка от Британския филмов институт откри филм от 1901 г. по творба на Чарлс Дикенс, съобщи „Гардиън”. Филмът е дълъг 1 минута и изобразява сцена от известното произведение на големия автор „Bleak House”. Казва се „Смъртта на бедния Джо”.

Бриони Диксън проучвала стари китайски филми, когато случайно попаднала на лентата. Тогава тя направила асоциация с книгата на Дикенс. Оказва се, че това е първият филм по творба на викторианския автор. „Невероятно е, че намерих такъв рядък и уникален филм, толкова близо до 200-годишнина от рождението на Дикенс. Отгоре на всичко е първият по негово произведение и е в отлично състояние”, споделя архивистката.
Според експерти, филмът е правен преди март 1901 г.

Чарлс Дикенс е роден на 7 февруари 1812 г. в Англия. Той е една от най-забележителните фигури от Викторианската епоха и в британската литература изобщо. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в Англия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …