Начало / България / 150 творби се съревноваваха за наградите „Атанас Смирнов”

150 творби се съревноваваха за наградите „Атанас Смирнов”

53 деца с общо 150 творби участваха в конкурса за поезия на млади творци „Атанас Смирнов», обявен от Народно читалище „Развитие – 1869″ в Дряново, съобщи dariknews.bg . Конкурсът се проведе със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката, СБП и Община Дряново. Организаторите бяха приятно изненадани от факта, че първото издание на литературния форум предизвика голям интерес сред младите творци от цялата страна.

Творбите бяха журирани от членовете на Съюза на българските писатели Кънчо Атанасов и Георги Драмбозов, старши експерта по български език и литература в РИО- Габрово Елена Григорова, председателя на НЧ“Развитие- 1869″ Мирослава Лилова и заместник- кмета на Община Дряново Даниела Валериева Томова- Енчева.

Наградени бяха творби в две възрастови групи- прогимназиална и средна училищна степен. Голямата награда при по-малките бе присъдена на Емре Мюрен Мехмед от Кърджали. Първа награда грабна Християн Трифонов от Варна. Журито присъди две втори и две трети награди- на Десислава Борисова от Търговище и Ангел Тодоров от Кърджали и на Симеон Игнатов Перник и Христина Христова от Дебелец.

В средна училищна степен най-високо бе оценена творбата на Десислава Жекова от Русе. Първа награда спечели Христо Дечев от Велико Търново, двете втори награди – Диана Мъркова от Пловдив и Зара Кънчева от Карлово, а трета Мария Гаралова от Ракитово.

Читалищното настоятелство взе решение наградените деца да бъдат поканени на 11 май т.г. в Дряново, където да получат своите награди, а заедно с това да представят пред публика

Атанас  Смирнов, български поет, преводач, читалищен деец, общественик, е роден на 5.09.1909 в Дряново, където прекарва живота си. Автор на стихосбирките „Кръгозор” (1933), „Колибарски химни” (1964), „Далечно ехо” (1968), „Избрани стихотворения” (1969) и „Ранна светлина” (1969). В продължение на 35 г. е бил секретар на Народно читалище “Развитие” в Дряново. Ръководи кръжок „Николай Хрелков”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …