Начало / Любопитно / „Номерът с въжето” (анотация)

„Номерът с въжето” (анотация)

„Номерът с въжето” е история в духа на класическите криминални романи, в която развръзката като че ли периодично се люлее пред погледа на читателя, но така и не стига до него до финалните страници. Книгата е изпълнена с хумор и ирония, на едни места е зловеща, на други – смешна, написана е интелигентно и с мярка, и се отличава с живо повествование и невероятно ярка главна героиня. Не е никак чудно тогава защо популярността на Флавия не спира да нараства – както сред по-възрастните читатели, така и сред децата.

След като първата му книга „Сладкото на дъното на пая” (издадена у нас от AMG Publishing през 2011 г.), отваря вратите на 69-годишния пенсиониран инженер към световната известност и го удостоява с множество световни награди, сега Алън Брадли се завръща с ново приключение на изобретателната и остроумна Флавия.

Едно от най-силните качества на „Номерът с въжето” е възхитителната колекция от ексцентрици, типични за Англия през 50-те години, хвърлени заедно в провинциалния рай на селцето Бишъпс Лейси – харизматичния кукловод в пътуващ театър, заядливата съпруга на викария, подигравателно настроените сестри (това са сестрите на Флавия – Офелия и Дафни), смахнатата леля, емоционално разстроеният, но мил и благонадежден градинар, домашната помощница клюкарка. Прибавете зловещия служител от Би Би Си, привлекателния бивш германски военнопленник и самата Флавия – единадесетгодишно любопитно и безстрашно момиче, специалист по химични реакции и престъпления, и почти сте добили представа за главните действащи лица в романа.
За съжаление втората книга няма как да сподели едно от основните преимущества на първата – изненадата от запознанството с малката Флавия и удоволствието от това да си в нейната компания за пръв път. „Номерът с въжето” обаче компенсира тази липса с други, не по-малко интересни елементи. Един от тях е например шокиращото начало:

Лежах мъртва в двора на църквата. Изминал беше час откакто опечалените ми казаха последно сбогом.

Разбира се, Флавия не е мъртва. За кой ли път развинтеното й въображение рисува разнообразни сцени, много от които отразяват странното й очарование от всичко, свързано със смъртта. Ако беше мъртва, Флавия никога нямаше да отиде на дългоочакваното от всички в селото представление на кукления театър и да се впусне в разследване на ново убийство.

Сюжетът
Флавия де Лус – необичайно умното за възрастта си момиче, омагьосано от химията и гений в разплитането на криминални случаи, мисли, че повече няма да й се налага да се изявява като детектив. Скоро обаче провинциалното спокойствие в селцето Бишъпс Лейси отново е нарушено, когато представлението на пътуващ куклен театър внезапно завършва с убийство… Кой би могъл да има мотив да го извърши? Дали лудата жена, бродеща из горите в околността, знае нещо? Или пък чаровната, но доста нестабилна асистентка на кукловода е замесена в престъплението? Всички следи неизменно водят до една съмнителна смърт в миналото – случай, който местната полиция явно не може да разреши… без помощта на Флавия.
Дали обаче желанието на главната героиня да достигне опасно близо до човека, който дърпа конците в този танц на смъртта, няма да затегне примката около собствената й шия?

Отзиви за „Номерът с въжето”

 

Да откриеш книгите на Алън Брадли за Флавия де Лус е да отидеш няколко крачки отвъд удоволствието – това си е същинска наслада.
Winston-Salem Journal

Вторият роман на Алън Брадли е едновременно зловещ и забавен до сълзи. Той е мрачен, духовит и очарователен като самата Флавия.
National Public Radio

 

Книги от Алън Брадли тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …