Начало / Свят / Публикувано е писмо на Олдъс Хъксли до Джордж Оруел

Публикувано е писмо на Олдъс Хъксли до Джордж Оруел

„Философията на управляващото малцинство в „1984” е садизъм, който е логически обоснован като се отрича сексът. Мотивът за ботуша в лицето е представен много добре. Макар да има и по-лесен начин за олигарсите да задоволяват жаждата си за власт. Описал съм го в „Прекрасният нов свят”.

Това пише Олдъс Хъксли в писмо до своя колега Джордж Оруел и неговата класика „1984”, съобщава flavorwire.com. Писмото датира от 1949 г. Изглежда, че въпреки одобрението, Хъксли все пак харесва повече своето произведение. Всеки читател може да прецени коя антиутопия е по-добра.

Цялото писмо може да бъде прочетено в сайта lettersofnote.com. Интересен факт е, че когато е бил млад, Оруел е бил студент на Хъксли.

Олдъс Хъксли е британски писател, поет, драматург и публицист, роден през 1894 г. Най-известната му книга е „Прекрасният нов свят” (1932 г.), която е преведена на български език. Други негови творби, които могат да бъдат намерени в книжарниците, са „Геният и богинята”, „Лебедът умира след много лета” и „Дверите на възприятието”. Последното произведение вдъхновява Джим Морисън за името на неговата група – „Дорс” (врати, двери).

Фото: en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …