Начало / Свят / Дейв Егерс получи наградата „Албатрос”

Дейв Егерс получи наградата „Албатрос”

Американският писател, сценарист и издател Дейв Егерс (41) получи международната литературна награда „Албатрос”, съобщи „Дер щандарт”. Призът му е присъден за романа му „Zeitoun“, чийто сюжет е за предприемач от сирийски произход, който бива арестуван след урагана Катрина по подозрение, че е терорист. В мотивите си журито посочва, че Егерс е написал разтърсваща пледоария на гражданската смелост.

Егерс ще раздели наградата от 40 000 евро с двамата си преводачи на немски Улрике Вазел и Клаус Тимерман. Церемонията по връчването й ще се състои на 13 април в Бремен.

Призът „Албатрос” се присъжда през две години от фондация „Гюнтер Грас” в Бремен от 2006 г. насам на писатели и техните преводачи на немски език. Авторът получава 25 000 евро, а преводачът – 15 000 евро.

Егерс е носител на няколко литературни награди – на в. „Лос Анджелис таймс”, на независимите книгоиздатели, на американските критици и др. Той е бил сред номинираните за „Пулицър”. Автор е на 16 книги – художествена литература, хумористични четива и документални произведения. Написал е сценариите на филмите Where the Wild Things Are и Away We Go (2009).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drag1

Огнедишащи книги за радост на най-малките

Всяко дете ще се зарадва, ако от корицата го гледа… дракон Почти митичните създания се …