Начало / Свят / Франция отпуска 30 млн. евро за дигитализиране на редки книги

Франция отпуска 30 млн. евро за дигитализиране на редки книги

Френското правителство одобри закон, който предвижда дигитализирането на повече от половин милион книги, публикувани през ХХ век, съобщи kaldata.com, цитирайки PaidContent.org. Всички тези книги са били публикувани преди 2001 година и в момента не се продават никъде, нито в печатна, нито в електронна форма. Целта на проекта е тези книги да останат достъпни за публиката.

В момента Националната библиотека във Франция изготвя списък с имената на книгите, които ще бъдат включени в инициативата. Френското правителство, което спонсорира проекта с 30 милиона евро, ще получава 40% от продажбата на електронните книги в бъдеще. От там гарантират, че поне 50% от остатъка ще отива при авторите и книгоиздателите.

Ако авторите на книгите, включени в списъка, не помолят да бъдат отписани в рамките на шест месеца, произведенията ми ще бъдат дигитализирани без тяхното позволение, допълват от PaidContent. Подобни действия бяха възприели и от Google, когато работиха по проекта Google Books.

Междувременно, 900 писатели начело с автора на научна фантастика Айерда, подписаха петиция срещу проекта. Те заклеймяват закона като схема, която потъпква правото им на интелектуална собственост.

Други, пък, приветстваха решението на Франция като стъпка към модерността. Европейската държава е доста консервативна по отношение на дигиталните медии, но този закон показва, че традицията им се пропуква и прави място на нови идеи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Me_Chanel

Мария Касимова-Моасе: Осмиваме се с французите, защото не се познаваме достатъчно

Мария Касимова-Моасе ни разказва за своите смешни „Записки от Шато Лакрот“ Сигурно сте се срещали …