Начало / Свят / Книга на Хосе Сарамаго публикувана след 59 години

Книга на Хосе Сарамаго публикувана след 59 години

Книга на Хосе Сарамаго излезе на книжния пазар с 59 години закъснение, пише „Гардиън”. През 1953 г. португалецът, който е Нобелов лауреат за литература през 1998 г., изпратил ръкописа си за книгата „Claraboya” на португалско издателство.  От издателската къща обаче не му отговорили.

Издателите се свързали с него чак през 1989 г., за да го информират, че биха искали да публикуват книгата. Той обаче отказал. „Хосе страда много. Той вярваше, че ако някой ти връчи плодовете от своя труд, поне трябва да му отговориш”, коментира неговата вдовица Пилар дел Рио. Важно е да се отбележи, че Сарамого не пише нова книга близо 20 години след случая. „Той заяви, че не иска книгата да бъде публикувана, докато е жив. Искаше близките му да решат какво да стане с нея след смъртта му. Ние решихме, че е най-добре да бъде публикувана”, допълва съпругата му.

„Claraboya” е драматична история, която се развива в Лисабон. „Беше трудно такава книга да излезе по онова време. Семейството, което беше стълб на обществото, е представено като гнездо от усойници. Има изнасилване, насилие, любов между жени. Дали португалското общество можеше да разбере това тогава? Не мисля. Според мен от издателството са чакали по-добри времена. Никой не вярваше, че режима на Салазар ще продължи толкова дълго”, казва още Пилар дел Рио.

Сега книгата е на пазара в Португалия, Испания и Латинска Америка. Скоро се очаква да бъде преведена и на английски.

Хосе Сарамаго е португалски автор и журналист, роден през 1922 г. Става известен писател късно – след като е навършил 50 години. Творбата му „Балтазар и Блимуда” от 1982 г. го прави популярен. Най-известната му книга е „Слепота” (1995 г.). Носител е на Нобелова награда за литература за 1998 г. Умира през 2010 г.

Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …