Начало / България / „Изток-Запад” започва с Мацуо Башьо поредицата „Световни поети”

„Изток-Запад” започва с Мацуо Башьо поредицата „Световни поети”

Издателство „Изток-Запад” стартира нова поредица „Световни поети” и събира в нея майсторите на мерената реч. Първата книга е на легендарния японски поет Мацуо Башьо и е озаглавена „100 хайку”. Преводът и подбора са на Братислав Иванов. Книгата ще бъде официално представена на 7 март, сряда, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-България”.

Мацуо Башьо е най-известният представител на поезията от периода Едо. Приживе той е известен главно с работите си в колаборативния жанр хайкай. В наши дни той е признат за майстор на кратката форма хайку. Поезията на Мацуо е известна в целия свят, а в Япония негови стихове са елемент на множество паметници.

Башьо е роден на 28 ноември 1644 г. Още приживе става кумир за стотици хиляди читатели, а неговото творчество предопределя развитието на хайку поезията поне за следващите три столетия.

През 1806 г. Башьо е обявен от императора за Божество на летящите звуци (Hion myojin), а по повод стогодишнината от рождението му той е честван като божество в шинтоистките храмове.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2021-01-22_06-57-13_778

Не пипайте тези книги

… а ако все пак ги прочетете, просто се гръмнете Тайните и конспирациите сега са …