Начало / Свят / Дръндьо победи Хари Потър за детска книга на десетилетието

Дръндьо победи Хари Потър за детска книга на десетилетието

Първата част от поредицата „Дневникът на един Дръндьо” успя да надделее „Хари Потър и Орденът на феникса” за детска книга на десетилетието в Обединеното кралство, пише „Гардиън”. Наградата „Блу Питър” се дава от едноименната телевизионна програма, която работи под шапката на „Би Би Си” и за книга, подходяща за читатели между 5 и 11 години. Само деца гласуват за приза, като тази година са участвали 15 000.

Редакторът на наградата Тим Левел, признава, че своеобразният триумф на Джеф Кини над Джоан Роулинг е малък шок, защото „обикновено Роулинг е на върха във всяка класация за детски книги”. „Дневникът на един Дръндьо” победи още и книги на Антъни Хоровиц и Джон Гришам.

Самият Кини заяввява, че е „искрено зашеметен”. „Когато видях кои са номинирани, не смятах, че имам шанс. Благодарен съм на британските фенове на Дръндьо. За мен е чест”.

„Дневникът на един Дръндьо” е много успешна поредица детски книги. До момента са публикувани 8 части. В цял свят са продадени около 60 милиона копия от серията. На български е преведена втората част – „Дневникът на един Дръндьо: Родрик командори”.

Свързани заглавия
Джеф Кини осъди имитатори
Джеф Кини повдигна обвинение срещу издателство за плагиатство
Детски книги на Джеф Кини и Кристофър Паолини са най-продавани в САЩ през ноември

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1555177023_230_0_2962_2048_1920x0_80_0_0_0efdb00fd79b76b37316b558c504bc31

Червеният площад стана огромна книжарница

Книжен фестивал радва московчани Наречен е точно на името на площада и се провежда през …