Начало / България / „1 нова статия” – проектът на „Уикипедия“, стартира днес

„1 нова статия” – проектът на „Уикипедия“, стартира днес

Свободната енциклопедия „Уикипедия“, която е най-често използвана и цитирана в интернет пространството, започна от днес проект под надслов „1 нова статия“. Целта е българската версия да се обогати, защото изостава чувствително от другите чуждоезични. Известно е, че най-богати са версиите на английски, немски и испански език.

Новата инициатива има за цел да увеличи броя на информационните единици за кратко време. „Идеята е чрез събиране на голям брой редактори като критична маса да се създадат много липсващи статии за кратък период. Целта ни за първата кампания е да се свържем с 1,5 милиона души директно (например, ако кажем за това на приятелите си) или индиректно (чрез масмедиите – чpез информация за инициативата, пусната в телевизии, радиа, вестници, списания, уебпортали и т.н.)“, пишат  организаторите на страницата, която е специално създадена за да се популяризира проекта. Те се надяват информационния портал да се обогати поне с 15 000 нови статии.

Засега в българската „Уикипедия“ има регистрирани близо 108 хил. души, от които 103 000 са неактивни.1072 пък са потребителите, които редактират българската версия на свободната енциклопедия.

Пълната информация за инициативата можете да намеритетук     

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …