Начало / Любопитно / Американските президенти и четенето

Американските президенти и четенето

Американските президенти са следени постоянно под лупа. Като може би най-влиятелните фигури, всяко тяхно решение се дискутира и критикува. Сайтът thedailybeast.com избира по-нетрадиционен поглед върху лидерите на САЩ – тяхната връзка с четенето.

 Джеймс Бюканън. Смятан е за най-слабо управляващия президент в историята на САЩ, но пък много е обичал четенето. Четял преди да заспи всяка вечер. Тъй като си осветявал със свещ, често подпалвал книгите си. Новият завет бил сред любимите му четива.

Ричард Никсън. Той си признавал, че не е високо образован, но обичал книгите. Любимите му автори били Лев Толстой и историка-консерватор Пол Джонсън.

Джеймс Гарфийлд. Израснал в мизерия и малко книги около себе си. Затова пък се мотивирал да се образовал и наваксал с Шекспир, Дикенс и не само. Създал цяла библиотека от изрезки от книги.

Бил Клинтън. Най-много обича да чете трилъри или трудове на историци. През 2003 г. представя лист с 21 любими негови книги, сред които са „Невидимият човек” от Ралф Елисън, „Медитации” от Марк Аврелий и, очаквано – „Преживяна история” от Хилъри Клинтън.
Джими Картър. Единственият президент, за който се знае, че е участвал в клас по скоростно четене. Освен че е запален читател, той е и автор – написал е 24 книги.

Джон Ф. Кенеди. Със своето бунтарско излъчване JFK може би е изненадата на нашия списък. Той обаче също е имал увлечение по литературата. Харесвал е трилърите на Джон Бъкам, „Залез и упадък на Римската империя” от Едуард Гибсън и др.

Хърбърт Хувър. Докато е чел е пропуснал Великата депресия. Имал е лична библиотека. Събирал е редки книги в сферата на мините, математиката, астрономията и алхимията. Имал е около 1000 тома, свързани с наука, на латински.

Милърд Филмор. Той е доказателство, че един начетен президент не задължително е добър. Когато влиза в Белия дом през 1850 г., там има само Библията. Заедно със съпругата си отделили стая и я превърнали в библиотека. През живота си събира около 4 000 книги.

 Джеймс Мадисън. Освен на родния си език, Мадисън е чел още на латински, гръцки и френски. Събрал е около 4 000 книги. Имал своя библиотека в Монпелие, Франция.

Джеймс Монро. Не завършил колежа си докрай, за да се бие редом с американските революционери. Сам завършва образованието си, като изучава внимателно философия, политология, естествени науки и право. Притежавал към 3 000 книги.

Джордж Вашингтон. Много задълбочено е изучавал земеделието и военното изкуство. Прочел е около 900 книги на тези теми. „Есета по военна тактика” от френския генерал Граф Дьо Жибер е била сред фаворитите му.

Джон Адамс. Бил е запален читател и писател. Библиотеката му наброявала 3 510 книги на всякакви теми – от политика до математика.

Удроу Уилсън. Уилсън не се научава да чете до 10 годишна възраст, заради недиагностицирана дислексия. За сметка на това се превръща в запален читател. Обичал е всички типове книги от морски истории до световна история. Харесвал е трудовете на Едмънд Бърк, Уилям Пит и Уилям Гладстоун.

 Джон Куинси Адамс. Четенето го увлича когато е на 14. Сам задълбава в творчеството на Цицерон, Хюм и Волтер, за да го приемат в Харвард. До края на живота си натрупва 7 000 книги.

Ръдърфорд Хейс. Макар да не се представя добре като президент, неговата библиотека е една от най-впечатляващите – 12 000 книги. Любимият му автор е Ралф Уалдо Емерсън.

Ейбрахам Линкълн. Няма друг толкова известен със своята елегантност в речта президент, който да е бил толкова малко образован като дете. Прочита няколко пъти „Пътешественикът от този свят до онзи” от Джон Бъниън, „Здравият разум” от Томас Пейн. Също така Шекспир и поетите от Романтизма. Неговата библиотека е малка, в сравнение с другите, но той е чел най-задълбочено.

Томас Джеферсън. Когато британците изгарят Конгресната библиотека от 3 000 тома, Джеферсън веднага предлага да я замени с личната си колекция – 6 487 книги. Джеферсън е чел на френски, италиански и испански.

Франклин Делано Рузвелт. Изгражда огромна библиотека от 22 000 книги. Той е един от най-страстните, ако не и най-страстния читател, някога влизал в Белия дом. Не е чел много тежки и трудни произведения обаче – макар да е имал известен интерес към исторически и биографични творби, нивото му е било до това на нормален детективски роман.

Теодор Рузвелт. Като никой друг, той изчитал 1 книга, когато е зает и 2-3, когато е имал свободна вечер. Като четял можел да се откъсне от всички, ставащо около него. Влияние върху Рузвелт оказали Одюбон, Спенсър Беърд и адмирал Алфред Тайър Мейън.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …