Начало / Читатели / Филми за… препрочитане

Филми за… препрочитане

Някои от тях вече са класики

man-5892134_1280

Лятото е време за експерименти – или пък просто за любимите ни занимания. Ако обичаме например да стриймваме по-нови или пък вече класически филми, може да се заровим и в историята на създаването им. С други думи, да отворим книгите, които стоят зад сценария.

Важи и обратното – често пъти толкова обичаме една книга, че категорично отказваме да хвърлим едно око и на филма! Парче диня и студена напитка обаче могат да ни направят по-смели… и така да се наредим и ние пред екрана!

Ето някои знакови продукции, създадени именно по книги – може би ще откриете сред тях и нещо любимо

1

„Където пеят раците“

Книгата събра световна слава – много е обичана и у нас. Като доказателство, точно тя се сдоби с престижната оценка „Избор на книжарите от „Хеликон през 2019 г. Историята на Кая се сдоби с екранизация само няколко години след написването си. Заслужава си да се види – Дейзи Едгар-Джоунс е прекрасна в ролята на меланхолично момиче, забравено накрай света дори от Бога.

„Докторе, боли“

Тайните дневници на един млад лекар разсмиват и ужасяват едновременно – пише ги Адам Кей, който е и лекар, и комик. Много от ситуациите всъщност са достоверни и преживяни. Зад смеха обаче прозира драматизъм, който преобръща животи и съдби. И книгата, и сериалът се помнят дълго!

„Игрите на глада“

Поредицата от антиутопични романи правят така, че косата ни да настръхва – Сюзан Колинс е уловила много от процесите, на които сме свидетели и днес, но е засилила ефекта от тях до крайност. Филмовата адаптация на първата книга превърна цялата поредица във феномен. В главната роля на тийнейджърката Катнис се изявява Дженифър Лорънс.

2

„Човек на име Уве“

Бестселърът на Фредрик Бакман се сдоби за кратко време с цели две екранизации. Първата беше шведска и по-близо до книгата – във втората пък Том Ханкс пресъздаде героя, чието име беше специално променено. Хубаво е да се видят и двата филма – разбира се, книгата също е задължителна!

„Пороците на Токио“

Джейк Аделстийн казва, че създава книгата си на базата на своя собствен опит. Той разказва за журналистическата си младост в Токио през 90-те. Драматичният сериал срещна много добри оценки, като вече са заснети два сезона. В ролята на Аделстийн е Ансел Елгорт.

„Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“

Романът на Бенджамин Алире Саенц стана любим на тийнейджърите със своята мелодичност и прямо поставени въпроси. Философската приказка напомня за един модерен прочит на „Малкият принц“. Книгата излезе през 2014-а, като няколко години по-късно се сдоби и с екранизация – в ролите на двете момчета са Макс Пелайо и Рийз Гонзалес. Междувременно излезе и продължение на романа – „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“.

3

„Разказът на прислужницата“

Маргарет Атууд пише книгата си още през 1985-а – като едно своеобразно продължение на романа на Оруел „1984“. Екологична катастрофа и уродливо образувание на държава надничат от страниците – всичко това служи за основа и на сериала от 2017 г. Елизабет Мос се изявява като прислужницата, която служи на заможни семейства, като им предоставя тялото си.

„Тъмните му материи“

И тук бъдещето е непредвидимо и по-скоро ужасно – Филип Пулман ни отвежда свят, в който сякаш всичко е на ръба на съществуването… но може би все пак има надежда! И в сериала Лайра Белакуа – в ролята е Дакота Ричардс, смело пресича границите на различни вселени, среща се с удивителни създания и търси тайната на загадъчния Прах.

„Гениалната приятелка“

Глътка въздух си взимаме от историите, в които човешката фантазия побеждава – „Гениалната приятелка“ на Елена Феранте е повече от реалистична книга, в която на първо място са душевните рани, които животът ни нанася. Действието се развива в беден неаполски квартал в средата на миналия век – от тази атмосфера е пропит и сериалът, в който Елена разказва за своето 60-годишно приятелство с Лила.

Заглавията подбра Краси Проданов
Снимки от LhcCoutinho и Sammy-Sander за Pixabay

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-09-02 v 09.39.56_48647d45

Записките на един баща

Родителството е история без край, напомня Райън Холидей Книгата му носи чудесна доза вдъхновение в …