На фокус
Начало / Критика / Книга, която тихо плаче

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка

diva

„Божествена“ е за любим глас, превърнал се в легенда с десетилетията. Глас, който разплаква и радва… Книгата на Дейзи Гудуин всъщност е наречена с прозвището, което си спечелва на сцената Мария Калас – La Divina. А излиза сега на български в превод на Светлана Дичева и малко след стогодишнината от рождението на дивата.

Макар и талантът на Мария Калас наистина да е божествен, нейната съдба не е от най-леките. По отличен начин го демонстрира в своята книга и Дейзи Гудуин – тя редува моментите на щастие с такива на колебание, отчаяние, тревога… всичко онова, което буквално съсипва една от най-талантливите оперни певици на 20. век, така че в крайна сметка тя да си отиде от света едва на 54.

Британската авторка умее да улавя щекотливи моменти от живота на известните – това си личи и по останалите книги на Дейзи Гудуин, която всъщност е успешна и като сценарист, и като продуцент на телевизионни предавания. Тя е например един от сценаристите на сериала „Виктория“ и автор на книгата. А в „Божествена“ прави най-логичното – поглежда към живота на Мария Калас през призмата на нейната нещастна любов към Аристотел Онасис. Разчупеният роман предлага и достатъчно информация за света от средата на миналия век. Затова и макар да говорим за художествено произведение, по страниците има достатъчно полезни за общата ни култура факти, пък и великолепен портрет на Гърция от 40-те на миналия век.

Така ставаме свидетели на раждането на един талант – първо заради немотията, поради която малката Мария трябвало да пее и да изкарва пари, а после и заради любовта към музиката. Проследяваме любовта в живота на Мария Калас – разпадането на първия ѝ брак и сриването на надеждата за втори.

По своето време Мария Калас е сред истински вдъхновяващите личности – среща се с крале, благородници и властимащи. Славата обаче няма нищо общо с щастието, което търсим в живота, казва ни „Божествена“, а в нас вече звучи гласът на Мария Калас.

p0gyg061

Славата няма нищо общо с щастието, казва ни тази книга, а в нас вече звучи гласът на Мария Калас

Текст Краси Проданов
Снимка от Victoria and Albert Museum

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …