Начало / Читатели / Майски празник на книгите

Майски празник на книгите

Заглавията, които ще споменаваме по-често този месец

elin-melaas-1PcJuvMvcLg-unsplash

Хубавите дни вървят най-добре с хубава книга затова и майските празници неусетно се превръщат във време за четене и отмора. Ето ги заглавията, върху които пада специалният избор на „Хеликон“ през този месец – хвърлите ли един поглед върху тях, сами ще се убедите, че те заслужават да бъдат разлиствани по-често този месец… най-добре от корица до корица!

„Великите владетели на Второто българско царство“

Това е новата книга на проф. Николай Овчаров – той разказва в нея за шестима наши владетели. Нещо като специално приложение са многото цветни карти и снимки. Откритията на проф. Овчаров разкриват малко известни факти за историята ни. Ненапразно ученият нарича новото заглавие „книгата на живота ми. Той започва да я пише през далечната 1999 г. В крайния си вид книгата е от близо 800 страници. Стилът обаче е популярен и тя е достъпно за всеки четиво.

Сред царете, за които става дума, са Калоян, Иван Асен II, Иван Шишман и други наши владетели. Интригуващите събития, военните битки и предателствата превръщат всяка страница в повече от интригуваща.

„Тайната на прислужницата“

Фрида Макфадън ни поднася един нестандартен и увлекателен трилър. Американката е едно от най-обсъжданите имена в криминалната литература през последните години. За нея казват, че пише в стила на Карин Слотър, Джилиан Флин и Клеър Макинтош. Любопитен факт е, че Фрида Макфадън е лекар, специализирал в областта на мозъчните наранявания.

Прислужницата Мили Калуей засега е най-известният персонаж, създаден от Фрида Макфадън. След появата на първата книга за Мили веднага се появи и интерес за филмиране. „Тайната на прислужницата“ е втората книга от поредицата – сега тя работи за богато семейство, което притежава мезонет в Ню Йорк. Когато обаче научава ужасяваща семейна тайна, веднага е наясно на чия страна да застане. Отворите ли бестселъра на Фрида Макфадън, трудно ще го оставите преди последната страница.

Mesec

„Тото. Страшен подарък, няма що!”

Тото е все по-любим герой и на българските деца. Сега излезе и седмият брой на популярната поредица. Тя е сред най-четените във Франция, като се препоръчва за деца между 8 и 12 години. Кратките реплики приличат на анекдоти и моментално се запомнят от малките читатели. На всичкото отгоре, комиксите са препоръчителни за тях, тъй като развиват фантазията.

Сега и седмата книжка за палавото хлапе разказва всекидневни истории с много чувство за хумор. Автори на „Тото“ са французите Франк Жирар и Серж Блок. Най-хубавото е, че разтворите ли „Тото. Страшен подарък, няма що!”, всички у дома добре ще се посмеете.

„Божествена“

Сред майските книги е и заглавие, посветено на музикалната икона Мария Калас. Автор на „Божествена“ е изключително успешната писателка и сценаристка Дейзи Гудуин. Тя е например е сред авторите на сценария на сериала „Виктория“, като е автор и на книгата. Всичките нейни заглавия, включително това, са бестселъри на „Ню Йорк Таймс“.

„Божествена“ се основава на живота на Мария Калас, като разказва за любовта ѝ към Аристотел Онасис. Мария Калас вижда в негово лице партньор до края на дните си, но магнатът предпочита да се ожени за Жаклин Кенеди.

Историята излиза малко след стогодишнината от рождението на Мария Калас през декември 1923 г. Наред със славата на певицата, Дейзи Гудуин разглежда и моментите ѝ на слабост. Покрай интригата с отношенията между Мария Калас и Онасис ни очаква и хубав портрет на Гърция от 40-те на миналия век.

Книгите на май представи Краси Проданов
Снимки: Mélanie THESE и Elin Melaas за Unsplash

Прочетете още

244791_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (6 май – 12 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Бал във Версай от Даниел Стийл 2. Времеубежище (трето издание) от Георги …