Начало / Любопитно / Четене преди сън удвоява речника на децата

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е мама или татко да разтворят преди сън вечер книга и… чудото се случва. Ритуалът на четенето всъщност спомага децата да развиват своя речников запас. Смята се, че те употребяват до два пъти повече думи на фона на малчуганите, чиито родители не им четат вечер.

Наред с това, книгите оказват благотворно въздействие и върху формиращия се морал на малкия човек. Благодарение на тях детето започва да прави разлика между добро и зло. Научава се също така на емпатия, пък и на отговорност.

Когато коментираме книгата, прочетена от детето, всичко това се случва по-леко и още по-естествено. Родители и прародители например могат да помолят малкия човек да им разкаже сюжета, да го попитат какво мисли за някоя ключова ситуация. Когато четем на детето пък, е хубаво да правим паузи, в които да си говорим за случващото се в книгата. Също например да се опитаме да познаем заедно с детето какво ще се случи по-натам.

Всичко това са малки стъпки, но постигнатото наистина впечатлява… По този начин децата развиват способността си да изразяват мнение, опитват се да решават проблеми – умение, което с годините ще пренесат и в своя живот. Освен това се развива и способността на децата да се концентрират – един проблем, за който се говори все по-често напоследък.

Книгите оказват благотворно въздействие и върху формиращия се морал на малкия човек. Благодарение на тях детето започва да прави разлика между добро и зло

Първите книги на детето – логично, са с повече картинки и много малко текст. Хубаво е да разглеждаме илюстрациите, да търсим с малкия човек детайлите в тях. Постепенно преминаваме към заглавия, в които текстът се увеличава. Добро усещане у детето създава и това да си носим книгата навън – например когато отиваме на лекар или пък предстои пътуване с градския транспорт. Още по-интересно ще е за малкия читател, ако разкажем по увлекателен начин нещо за автора на книгата. Ако децата у дома са повече от едно и с разлика в годините, може да превърнем четенето в още по-голяма игра – и например голямото да чете на малкото. Това заздравява и отношенията помежду им. Просто книгата умее всякак да прави добрини.

За четенето и децата: Краси Проданов
Снимки: PicseaAnita Jankovic и frank mckenna за Unsplash

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …