Начало / Без категория / Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа

406200536_725902252917901_4792032220434328718_n

Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да подреждаме книгите в две редици, след това приспособяваме за целта някое друго шкафче… или пък ги трупаме направо на пода! Сигурно ви е позната тази ситуация, в която веднага си казвате: “КРАЙ! Няма да купувам повече…” И издържате… само седмица.

Същият проблем разглежда и Дори Шевлен, журналист и писател от Охайо, в една своя статия за „Слейт. Нейният подход обаче е радикален – според Дори прочетените книги нямат място у дома. Тя стъпва на концепцията на Мари Кондо за ред у дома и твърди, че „веднъж изчетена, книгата трябва да продължи нататък“.

Разбира се, такова отношение е разбираемо, но мнозина веднага ще репликират, че книгите имат и друга стойност, която далеч надвишава прочитането им. Те създават една особена атмосфера у дома, сякаш пречистват пространството му, сбират спомени и са предпоставка за щастлив живот – с една дума, благославят го.

Точно преди Коледа пак книгите напомнят за същността на празника – и затова си струва да посегнем отново към красива класика, която да спои традициите с вярата в доброто и любовта към четенето!

Ето няколко такива примера – все заглавия, от които сега се нуждаем особено много в нашата домашна библиотека

233851_b

Книга-предизвикателство за мисленето ни – „Тайната градина“

Написана е от Франсис Бърнет преди вече 112 години. За силата на романа говори фактът, че с удоволствие се връщаме към него през живота – прочели го веднъж като деца… Просто от написаното струи мъдрост и здрав разум, който може да се превърне в подкрепа за самите нас, на колкото и години да сме. Силната връзка помежду ни сякаш ни защитава от злините според Бърнет – пък и когато преживяваме труден момент, може да потърсим сила от природата. Наистина прекрасно послание като за Коледа.

228292_b

Книгите крият любими спомени – „Ема“

Когато прочетем една книга например в тийнейджърски години, тя се превръща в нещо като капсула на времето… И разтворим ли я пак през живота си, ни носи енергия и сила именно от преживяното. Такъв роман е „Ема“ – пълнокръвният и завладяващ образ на главната героиня е способен да ни вдъхнови за много неща! Джейн Остин я пише още през 1816-а, но ние всъщност откриваме по страниците етапи от собственото ни духовно развитие, от промяната, която сме претърпели с времето. Затова е прекрасно да я имаме отново и в това хубаво издание.

235444_b

Книгите ни събуждат за красивото в живота – „Червено и черно“

Стендал я замисля като хроника на по-миналото столетие, като по страниците се сблъскват романтика и скептицизъм. Благодарение на стила на автора, ние сме способни да усетим буквално върху собствената си кожа стремежите и вдъхновенията на хората от онази епоха. А това обогатява наистина много! Читателят непрекъснато търси себе си по редовете на подобна книга, пита се какъв ли би бил на мястото на главния герой – Жулиен Сорел, който безумно мечтае да се издигне в живота. Но дали сме способни и ние да го направим на тази цена?

226267_b

Книгите остават вечно млади – „Коледна песен“

Ето една история, която навършва тази година внушителните 180 – на практика обаче сякаш е писана за нас, за нашите деца. Книгата на Дикенс Коледа след Коледа е сред любимите подаръци, съпровожда ни през целия живот… Може би самата представа, че празникът е време за добри дела, за изправяне на несправедливостите, идва точно от „Коледна песен“, която писателят пише напълно в духа на своите идеали. А те остават вечно актуални, вечно млади, досущ като самата книга!

Още красиви класики за Коледа от „Хеликон“

Книгите подбра Краси Проданов
Снимки и изображения: „Хеликон“

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …