Начало / България / Големи писатели идват в София

Големи писатели идват в София

Гостуват ни истински майстори в занаята

dve

Някои от тях ще дойдат за Софийския международен литературен фестивал, който започва на 5 декември. Други пък ще имат и други спирки у нас – освен София… Още преди да ни е обзела напълно коледната треска, ще имаме удоволствието да се вдъхновим от тях. А защо пък подаръкът за най-скъпите ни тази година да не е точно книга с автограф…

  • ЛЕЙЛА СЛИМАНИ ще ни е например на гости. Носител на награди като „Гонкур“ и „Ла Мамуния“, точно тя оглавяваше журито, което присъди международния „Букър“ на нашия Георги Господинов. Мароканка по произход, Слимани живее в Париж от 17-годишна. Преди време получи и Ордена за изкуство и литература на Франция. В „Хеликон“ може да откриете две от най-известните ѝ книги„Нежна песен“ и „В градината на змея“.
  • СТЕФАН ХЕРТМАНС пък е фламандски писател, носител на няколко международни литературни награди. Във всяка негова книга си личи огромната му ерудиция и талант. „Гардиан“ например посочва, че творбите му са бъдещи класики. Изявява се и като драматург, също като поет. Налични негови книги в момента са „Антигона в Молембек“ и пиесите „Фонтанелата. Не забравяйте бездната“.
  • АТЛЕ НЕС стана известен с биографиите на обичани и известни личности – Караваджо, Галилео Галилей или пък Мунк. Носител е на най-престижната норвежка награда за литература – „Браги“. Специално за гостуването му у нас излиза всъщност нова негова книга – „Майсторът на палатки“, която разказва историята на апостол Павел. Още преди да се срещне със софийска публика, Атле Нес ще е гост на пловдивския „Хеликон“ – на 1 декември.
  • ДАЧА МАРАИНИ е италианска писателка, която обаче прекарва детството си в Япония. Животът ѝ е неразривно свързан с този на Алберто Моравия. Живеят заедно цели 16 години. Създават кръг от интелектуалци, в който попадат още Пиер Паоло ПазолиниЕлса Моранте и други. Пише още от 60-те на миналия век. Миналата година излезе нейната „Скъпи Пиер Паоло“, която е посветена на стогодишнината от рождението на Пазолини.
  • НАРИНЕ АБГАРЯН също ще ни гостува – обичана е изключително много у нас, а книги като „Три ябълки паднаха от небето“ са със статут на съвременна класика. Тя стана и Избор на книжарите на „Хеликон“ през 2016 г. Тази година излезе най-новата ѝ книга„Мълчанието на цвета“. По страниците разказва за много хора, които впечатляват с онова, което носят в себе си. „Всеки ме е учил на нещо“, казва смирено Нарине.

Атле Нес в България

Ще има и още гости, а за точните дни и часове може да следите страницата на Софийския международен литературен фестивал. И декември ще е под знака на книгите

Информация и изображения: Софийски международен литературен фестивал и изд. „Изида“

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …