Начало / Свят / Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк

011-AASL-2023_R5_0517-800x450

Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди началото на церемонията. „Извинявам се, че съм тайният гост – коментира Салман Рушди от сцената, – въобще не се чувствам тайнствен, но това улеснява малко живота ми.”

Наградата, която носи наименованието Disturbing the Peace, се връчва от Библиотеката на Вацлав Хавел. Един от основните критерии е готовността да жертваш себе си за защита на човешките права.

Публиката посрещна и изпрати на крака Салман Рушди, като той получи отличието си от ръцете на иранската писателка и преподавателка по английска литература Азар Нафиси. Самата тя е преследвана навремето от режима в Техеран заради своите разбирания.

Рушди пък беше нападнат по време на литературен фестивал миналия август и оттогава се появява на обществени места изключително рядко. Писателят загуби едното си око, а и едната му ръка е почти неподвижна.

Вацлав Хавел беше изключителен, тъй като успяваше да съчетае ролите на активист и човек на изкуството – така новият носител на наградата си припомни за своите срещи с дисидента и президент. – Попитах го дали успява още да пише, след като е президент, а той отговори, че вече пише само речите си. Но мисля, че никога не е съжалявал за жертвата, която направи.”

Информация и снимки: cbsnews.com, starconnectmedia.comreason.com и aktualne.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …