Начало / Свят / Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк

011-AASL-2023_R5_0517-800x450

Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди началото на церемонията. „Извинявам се, че съм тайният гост – коментира Салман Рушди от сцената, – въобще не се чувствам тайнствен, но това улеснява малко живота ми.”

Наградата, която носи наименованието Disturbing the Peace, се връчва от Библиотеката на Вацлав Хавел. Един от основните критерии е готовността да жертваш себе си за защита на човешките права.

Публиката посрещна и изпрати на крака Салман Рушди, като той получи отличието си от ръцете на иранската писателка и преподавателка по английска литература Азар Нафиси. Самата тя е преследвана навремето от режима в Техеран заради своите разбирания.

Рушди пък беше нападнат по време на литературен фестивал миналия август и оттогава се появява на обществени места изключително рядко. Писателят загуби едното си око, а и едната му ръка е почти неподвижна.

Вацлав Хавел беше изключителен, тъй като успяваше да съчетае ролите на активист и човек на изкуството – така новият носител на наградата си припомни за своите срещи с дисидента и президент. – Попитах го дали успява още да пише, след като е президент, а той отговори, че вече пише само речите си. Но мисля, че никога не е съжалявал за жертвата, която направи.”

Информация и снимки: cbsnews.com, starconnectmedia.comreason.com и aktualne.cz

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …