Начало / Интервюта / Дора Чаушева: Изложбата, посветена на Левски, ще бъде представена в София

Дора Чаушева: Изложбата, посветена на Левски, ще бъде представена в София

Къщата-музей „Васил Левски“ в Карлово ще представи на 22 февруари в София фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, съобщи за Радио „Фокус“ Дора Чаушева – директор на къщата-музей на Апостола. В изложбата са включени седем оригинални снимки на Левски, факсимилета и копия на различни документи и писма на Апостола, както и материали за семейната му среда и родното Карлово. Интересната експозиция ще може да се види в зала „София” на Столична библиотека в рамките на две седмици.
По повод 139-годишнина от гибелта на Апостола радио „Фокус” излъчи интервю с Дора Чаушева.
………………………………………

Г-жо Чаушева, по какъв начин къща-музей „Васил Левски“ ще се включи в отбелязването на годишнината от обесването на Апостола?
– По традиция в навечерието на годишнината от гибелта на Васил Левски очакваме посещения от много ученици от карловските училища, които идват в музея, за да проведат съвместно с нас свои уроци за Васил Левски и гледат филми за Апостола. В следващите дни очакваме посещения от ученици и от Пловдив и от други селища. На 15 февруари в «Онбашиевата къща» в музея се състоя литературна вечер на ученици от СОУ „Васил Левски” – „Февруарско вдъхновение”. На авторите на литературни творби музеят подари от най-новото си издание „Европейските измерения на Васил Левски”. На 22 февруари в зала „София” на Столична библиотека ще бъде открита нашата фотодокументална изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Какво включва тази изложба?
– Фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” представя в един много ограничен обем живота и революционната дейност на Апостола. От гледна точка на ограничения обем ние сме включили седемте снимки на Левски, които са оригинални и са доказани, че са негови, факсимилета и копия на различни документи и писма на Апостола, материали за семейната му среда и родното Карлово, както и такива, които показват паметта за Апостола съхранена след неговата смърт. Картини и няколко паметника на Левски. Представен е и музея на Васил Левски в Карлово. Изложбата беше подготвена и показана за първи път на 3 март в Европейския парламент по инициатива на българските евродепутати. Сега, с текстове на български и превод на български език, изложбата ще бъде представена в Столична библиотека в рамките на две седмици.

Фото:haskovo.info, vlevskimuseum-bg.org/lev-letopis.php

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на мита_корица

Смайващото изследване ни превежда през митове от палеолита чак до наши дни

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг е богат, наситен разказ за връзката на човечеството …