Начало / Свят / Излиза дневникът на диктатора Ерих Хонекер

Излиза дневникът на диктатора Ерих Хонекер

Дневникът на Ерих Хонекер – последният комунистически диктатор на ГДР (1971-1989), излиза от печат в Германия, съобщи “Моргенпост”.
На 29 юли 1992 г. той е задържан в берлинския затвор “Моабит” по обвинение, че е заповядал разстрела на бегълци от Източна в Западна Германия. Хонекер е докаран от Москва, където се крие дотогава. На съпругата му е разрешено да замине за Чили.

През ноември 1992 г. започва процесът срещу генералния секретар на германската комунистическа партия. Не се стига до присъда заради тежките му здравословни проблеми – Хонекер е болен от рак. След произнасяне на Конституционния съд той е освободен и след 169 дни в ареста е пуснат да замине при семейството си в Чили. Умира в изгнание на 29 май 1994 г. на 81 години.

Последните му записки от берлинския арест показват Хонекер в различна светлина – един уморен стар човек, който се притеснява за семейството си и за високото си кръвно налягане.

До септември 2011 г. само съпругата му Маргот Хонекер знае за съществуващия ръкопис. Сега тя е решила да го издаде, “за да разсее лъжите, митовете и заблудите” за Ерих Хонекер, както пише тя в предговора.

В дневника си диктаторът дава следното обяснение за застреляните бегълци: “Това не е необичайно. По всички граници се стреля, когато бъдат нарушени”. Както и: “С ГДР ние показахме, че социализмът е възможен. Той ще пребъде”.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …