Начало / Свят / Израел на колене – обяснението е в книгите

Израел на колене – обяснението е в книгите

Заглавия от наши учени помагат да разберем истината

taylor-brandon-Y8r0RTNrIWM-unsplash

Израелско-палестинския конфликт е сред най-продължителните в съвременната история. Мнозина заемат емоционално едната или другата позиция, но истината е дълбоко скрита и разпростираща се най-малко в целия минал век.

За да разберем обаче случващото се, е нужно също така да проумеем мотивите да съществува изобщо нещо като терор. Модерният свят се научи да живее с него, но така и не е изнамерена противоотрова, която да го пресече. Без да забравяме, че и тук страните са две – хората, които прибягват до него, и онези, които посвещават живота си на това да го премахнат.

Темата е изключително сложна и понеже говорим за хилядолетно влияние – културно и религиозно. От друга страна, народите в този регион на света създават на практика гръбнака на днешната цивилизация. Разбирането на тяхната философия е сложно, но именно това дава много отговори и за ситуацията днес.

Конфликтът, който разтърси света, е преплел всички тези сложни обстоятелства. Може би книгите наистина ще ни помогнат да го разберем по-добре

229326_b

Религията е пресечна точка според проф. Владимир Чуков

Арабист и специалист в областта на политиката в Близкия изток, той поставя Израел в центъра на анализа си, но всъщност се впуска дълбоко в религиозните течения, които формират този регион на света. „Израел между евангелизма и джаафаризма” посочва, че именно Йерусалим е родината на религията, като противопоставя две линии – едната е на евангелистките християни, които смятат, че Израел е идеалната държава; другата е на имам Джаафара Садия, според когото Израел трябва да бъде унищожен – и върху неговите пепелища да се роди държава на благополучието и добротата.

199129_b

Безпътицата, в която и смъртта е добър избор

Звучи като страшен избор, но докторът по история Димитър Михайлов го обяснява добре. Арабист и хебраист, той е посланик в Израел до 2018 г. От 2019-а пък изпълнява същата функция в Йордания. От неговата книга „Кръстопът или безпътица: Сложният избор пред Близкия изток“ научаваме например, че от 80-те на миналия век до 2015-а най-вече в Близкия изток са извършени 4400 самоубийствени атентата, преобладаващо от мюсюлмани, при които са загинали 43 хил. души. Нашият учен цитира и Мухаммад Дайф от „Хамас“, който заявява: „Днес вие (израелци) се сражавате срещу божествени воини, които обичат смъртта в името на Аллах…” Но всичко това са явления, започнали далеч преди нашето време, уточнява авторът. А книгата му се явява опит да се предскаже ще бъдат ли открити нови пътища.

168481_b

Религията отеква в политиката на арабския свят

Че проблемите са взаимосвързани, това е ясно – доц. д-р Симеон Евстатиев ни помага да видим по-ясно тези връзки в своята „Религия и политика в арабския свят: ислямът в обществото”. Ученият създава текста през призмата на конфликтите и размириците, които сякаш са запазена марка за тази част от света. Спира се на идеологията, за да е по-пълна представата ни как политическите събития са свързани с вярата. Авторът работи и с много примери, което превръща книгата му в изключително полезна и за настоящата ситуация. Самият Симеон Евстатиев е арабист и автор на много студии и научни статии, които представят региона от най-различни страни.

223489_b

Тероризъм, откакто свят светува

Журналистът Иван Първанов събужда песимизма в нас със своята „Енциклопедия на тероризма“. Нещо като речник на най-трагичните събития, книгата му побира фактология и информация за организации, лидери, покушения и жертви. Прави и така необходимия анализ, та читателят да се ориентира в това блато от престъпления – според автора терористичните организации в наши дни са разделени на три типа. Той представя общо около 80 терористични групи от целия свят. Хубав е и опитът да се подредят факторите, които водят до раждането на такъв тип организации. Но основният извод на Иван Първанов е именно този – тероризмът е от древността до наши дни.

Книгите подбра Красимир Проданов
Снимки: Diana Polekhina и Taylor Brandon за Unsplash 

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …