Начало / Читателски дневник / Четирите книжни акцента в Хеликон за октомври

Четирите книжни акцента в Хеликон за октомври

Това есенно каре от актуални заглавия през целия месец стои на видно място в нашите книжарници

web banner

„Тайната на Шанел“ е съвременен роман на британската журналистка Лорна Кук, стъпил на биографията на великата Коко Шанел. Виждаме дамата, която прави революция в модата през очите на нейната асистентка. Двете имат еднаква нерадостна съдба на сирачета, а сюжетът се развива с няколко десетилетия разлика, в две времеви измерения – днес и по време на Втората световна война. Смисъла на книгата е в личните битки, които всяка жена трябва да води и накрая да спечели, 241121_bнезависимо от красивия ореол или лошия имидж. Защото има и трета жена в историята – внучката на асистентката на Шанел. Тя най-много се доближава до днешния читател, с проекциите на собствените си грешки и успехи в образи от миналото – тези на баба си и Шанел. Дълбоката тайна в заглавието на романа е не толкова в пикантните подробности около модната икона, колкото в онази сърцевина, което дава тласък за развитие на всяка герония и формира приемственост между поколенията.
––––––––
„Това е МОЕТО дърво“ е красива френска притча за деца, в която едно катериче упорито отстоява своята 241407_bтеритория. Отначало малко егоистично, както хлапетата обичат да казват – това си е мое, до момента, в който не разбере, че отвъд стената, ограждаща неговото едно единствено дърво, се крие необятен свят. Освен с фините си илюстрации, книжката грабва с идеята да излезеш навън и да имаш очи за непознатото, да обхванеш мащаба на гората, а не да се фиксираш само върху дървото в нея. Така се израства.
–––––––
„Холи“ – най-новият роман на Стивън Кинг използва героиня от четири предишни негови книги, която досега е била в сянка. Това изцяло е нейната книга. Холи е самотен частен детектив с устойчив характер, жена, която може да понесе всичко, дори виртуално да присъства на погребението на майка си, която умира от ковид. Сълзите на Холи не са предназначени за чужди очи, макар тя самата да е избрала професия, тясно свързана със смъртта. И продължава да разследва всички случаи, 241189_bкоито никнат като гъби след дъжд, с присъщата ù всеотдайност. Отново навлизайки дълбоко в мрака, Стивън Кинг прави бестселър за хората, които губим в резултат на лоши междуличностни и социално-политически отношения.
––––––––
„Кодът на тялото“ е проста и ефективна методика за самолечение, която всеки може да усвои. Става дума за емоционален код, чийто ключ се крие в подсъзнанието. Затова д-р Брадли Нелсън предлага система от 241154_bтерапевтични упражнения, изключително лесни и достъпни, с които човек да преработи негативните емоции, преди да са се задълбочили в сериозни заболявания. Според автора основното е да приемем, преживееем и отпуснем блокировките в себе си, стъпка по стъпка. Хората, на които практическата работа с подсъзнанието е помогнала, казват, че са станали по-общителни, уверени в себе си и са се отървали от куп вредни зависимости.

 

Людмила Еленкова

Прочетете още

Януари_1140x403

Четирите книги на януари 2024 !

Започваме годината с хубаво книжно каре „Мечокът и птичето“ е притча с поука за деца между …