Начало / Свят / Трима писатели на име Пол се борят за „Букър“

Трима писатели на име Пол се борят за „Букър“

Британската награда е… все по-далеч от британците

Top Down Group 1_MARBLE 2_slice

Само един британец включва краткият списъки това е Четна Мару. В същото време тя е една от двете жени, добрали се до престижната шестица заедно със Сара Бърнстийн. Това също е изненада – за първи път мъжете на финала са толкова много от осем години насам.

Част от забавната статистика пък е фактът, че трима от шестимата, които продължават борбата за „Букър“, носят името Пол. Американецът Пол Хардинг е номиниран за своята This Other Eden. Хардинг вече има „Пулицър“ за дебюта си Tinkers отпреди 13 години. This Other Eden е третият му роман.

Пол Линч пък е ирландец – неговата Prophet Song е пропита от ирландски дух. Интересното е, че критиката го сравнява заради стила му на писане с големи имена като Хемингуей, Бекет или дори Достоевски. Номинацията си за „Букър“ сега получава за своята пета книга – „смразяващо кръвта изследване как родината му се превръща във фашистка държава”.

Ето го и третият Пол сред шестимата финалисти – Пол Мъри е и вторият ирландец сред номинираните.  The Bee Sting е по-скоро семейна драма. Очакванията и към този автор са големи – неговата „Скипи умря“ е считана за един от най-изразителните романи на предходното десетилетие. Сега поднася дебел том, за който например „Гардиън“ казва, че „по-тъжна, по-правдива и по-забавна книга тази година няма да прочетете”.

Шесторката допълва Джонатан Ескофъри42-годишен американец, чиято If I Survive You е номинирана за дузина престижни награди, сред тях сега и „Букър“. „Ентъртейнмънт уикли“ казва за нея, че е най-добрата книга на 2022. Дали ще е най-добрата и в англоезичния свят през тази 2023-а ще разберем на 26 ноември, когато окончателно ще бъде теглена чертата под тазгодишното издание на престижните награди.

Първоначално журито подбра 13 от общо 163 книги – от тринайсетте пък се роди и краткият списък от тези шест. Еси Едуджан, която предвожда журито, отбелязва, че „силата, струяща от тези книги, и качеството, с което са създадени, води писателите до краткия списък”. Английският комик Робърт Уеб, който също е в журито, шеговито допълва: „Съсредоточихме се върху това да оценим книгите вместо да обръщаме внимание кой от писателите се казва Пол.” Журито е заседавало четири часа и половина, за да постигне консенсус за шестимата финалисти.

Booker-Judges-ray

През миналата година пък наградата спечели писателят от Шри Ланка Шехан Карунатилака със своята „Седемте луни на Мали Алмейда”

Информация и снимки: thebookerprizes.com и theguardian.com

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …