Начало / Свят / Виктор Пелевин: Планетата може да загине от бунт на алгоритми

Виктор Пелевин: Планетата може да загине от бунт на алгоритми

Доказал се е като модерен пророк

104213

Писателят отдавна предсказва бъдещето на Земята – книгите му са пъстра смес от научна фантастика и сатира. Същият коктейл предлага и най-новата, която вече е в предпродажба на руския пазар. Едва сега стана известно и името ѝ – Путешествие в Элевсин.

Публикуваната преди дни анотация обещава сблъсък на изкуствения интелект с философските идеи на Римската империя. За да се спаси планетата от таен заговор на алгоритми, трябва да излезе наяве пазена от император Порфирий информация. Така че най-добрият оперативен агент има нова мисия – да проникне в симулация на невронна мрежа на Древен Рим, създадена за клиенти на корпорацията.

Според познавачите на Виктор Пелевин, почти 61-годишният писател предлага сега четиво в духа на предните си два романаKGBT+ и Transhumanism inc. „Прозата на Пелевин – както и да я наречем, метаирония, научна фантастика, психеделия, повторение на големия руски роман – е ежегоден старателен анализ на съвременната обективност. И читателите очакват именно обяснение за това, което се случва“, казват издателите на писателя от „Ексмо“.

Пелевин страни от социален живот и предпочита да общува в интернет. Според някои това е група от писатели, които създават творбите заедно. Преди 11 години се появи и документален филм, който цели да докаже, че писателят все пак е реална личност. Едно разследване от 2021-а стигна до извода, че Пелевин живее от няколко години в хотелска стая на остров Ко Самуи в Тайланд. Разбира се, всичко това едва ли ще попречи почитателите му да получат нова порция литература от любимия си автор – Путешествие в Элевсин.

60606_1694163079

Путешествие в Элевсин ще е на пазара в 20,23 ч. на 29 септември 2023-а. Книгата ще има електронна и аудио версия. Предварителните поръчки текат на цена от 949 рубли – около 18 лева

Информация и снимки: eksmo.rukp40.ru и lifehacker.ru

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …