Начало / Без категория / Книгата и кучето – най-добрите приятели на човека

Книгата и кучето – най-добрите приятели на човека

На 26 август честваме четирикракото
beautifulbooks9-1

Денят на кучето отбелязваме на този ден от 2004 г. Възниква в САЩ като национален ден на кучето и макар да няма официален характер, бързо се разпространява по света. В наши дни е приет по-скоро като ден, в който да изкажем благодарността си към четирикраките… А има хиляди причини да чувстваме всички кучета именно благодарност!

Най-верният приятел на човека без колебание е готов да даде и живота си за своя стопанин. Кучета спасяват например затрупаните от лавини или пък след земетресение. Пак кучета са верни асистенти на хора с проблеми… Кучета политат и в космоса – още преди човека. Всъщност отношението ни към тях не винаги е етично. Едва ли и акад. Павлов е искал за своите експерименти разрешението им. Ученият инжектира на животните морфин, за да получи научен резултат.

Да отглеждаш куче означава приоритетите ти да са напълно различни… Но пък именно онези, които имат кучета, по-рядко се нуждаят от помощта на психиатър или психотерапевт според изследванията…

Разбира се, станали са част от сюжета на много книги… Вземете „Трима души в една лодка (без да става дума за кучето)” на Джером или пък „Баскервилското куче” от Артър Конан Дойл. Булгаков също има такава книга – „Кучешко сърце”. В нея също учен експериментира с куче – проф. Преображенски присажда на бездомен пес хипофиза и семенни жлези на убит в пиянска разпра пролетарий. Така се ражда същество с кучешко сърце, готово да строи новия живот. Романът обаче е иззет още преди отпечатването си и минават много десетилетия, докато намери първите си читатели.

Още едно любимо заглавие е „Белият Бим, черното ухо” от Гавриил Троеполски! Точно той създава образа на животното такъв, че едно дете после да обича кучетата цял живот. Приятелство, преданост, жертвоготовност Бим демонстрира черти, които сякаш са безвъзвратно изчезнали от нашия живот днес.

Добавяме и две книги на Джек Лондон„Дивото зове“ и „Белия зъб“. Майсторът на приключенския роман описва случаи на оцеляване, които са отвъд границите на възможностите. Животните в неговите книги печелят искреното възхищение на читателя – а историите им затрогват.

den

Но може би и вие имате любим герой от някоя книга – куче, което прави страниците интересни. В реалния живот пък бързо се превръща в учител. И книгите, и киното преразказват много такива истории. Издигнали сме на кучетата дори паметници… И добре, че са те, та и ние да сме понякога малко повече хора!

За кучетата в книгите: Краси Проданов

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …