Начало / България / Литературен клуб „Поезия, любов и вино” пази българските корени

Литературен клуб „Поезия, любов и вино” пази българските корени

В края на февруари 2011 г.  три българки се срещнали  за пореден път в “Panera Bread“ в Орландо (САЩ). Всяка носела стихосбирка. На чаша кафе те споделяли любимите си стихове. И за да бъдат срещите им по-чести и да приобщят своите сънародници, те решили да създадат свой, български литературен клуб. Така на 3 април бил основан  БЛК „Поезия, любов и вино“. Това разказва Феня Соколова –  една от учредителките, в интервю за „България СЕГА (bulgariasega.com) – издание на българите, живеещи в САЩ и Канада.

„Нашата мечта е да се обединим, ние българите в Орландо, а защо не и в цяла Флорида, около това да съхраним българската поезия, проза, филми, танци, музика, традиции и ги предадем на поколението, което расте далеч от България, за да запазим българските корени… „Всички българи заедно, където и да сме по света, нека не се делим!”, казва Соколова.

Името на клуба е измислено от Диана Чолакова, другата водеща фигура е Тони Христова.

За една година „Поезия, любов и вино” е имал 4 сесии – „Българската поезия – история, развитие, автори“ (3 април); „Българският хумор от векове за векове“ (16 октомври); поставя първата пиеса на клуба – „Весела Коледа“ (18 декември); послучай Трифон Зарезан представят пиесата „Милионерът” (5 февруари).

„Поезия, любов и вино” няма спонсор и правителствена подкрепа.

Фото: bulgariasega.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …