Начало / Любопитно / Най-добрите книги в очите на читателите

Най-добрите книги в очите на читателите

Рейтингът определя победителите

karta

WordFinderX е платформа в помощ на всички страстни почитатели на настолни игри като „Скрабъл“ или пък любители на кръстословици. Преди дни се разшумя покрай публикувания от сайта рейтинг на най-популярните книги по света, като информацията беше насочена по-скоро към любителите на енциклопедични знания, отколкото към специалисти и анализатори.

От екипа просто искат да подчертаят значението на други две популярни платформиGoodreads и BookCrossing. В първата са регистрирани около 125 млн. читатели от цял свят, което наистина е внушителна бройка. Те пък са поместили рецензии за общо 3,5 млн. книги – наистина невероятна цифра!

На свой ред пък BookCrossing е използвана от около 2 млн. потребители, които разменят книги на обществени места – и следят маршрутите им чрез код, който е вложен във всяка от тях. Регистрираните книги са над 14 млн.

Като обобщава данните, WordFinderX прави на свой ред любопитна моментна снимка на читателските предпочитания – от сайта използват средния рейтинг на книгите с над 500 рецензии в Goodreads. Така е публикувана карта на заглавията с най-висок рейтинг във всяка една страна на света. Българската – сигурно вече сте научили, е „Преспанските камбани“ на Димитър Талев с оценка 4,66. Най-добра оценка изобщо има чешко заглавие – Svědectví o životě v KLDR с автор Нина Шпиталникова. Рейтингът му е 4,79.

Bul

Книгата с най-висок рейтинг у нас – „Преспанските камбани“ на Димитър Талев, е създадена през 1954 г.

Сред обявената от WordFinderX статистика изпъква например и това, че най-оценената книга, създадена от мъж, е „Мафалда“ на Кино – части от поредицата са излизали и у нас. На върха в Северна Америка е книга на Брандън СандерсънWords of Radiance, с оценка 4,76. Австралийската номер едно е с дълго заглавие – See What You Made Me Do: Power, Control and Domestic Violence, а рейтингът на книгата, създадена от Джес Хил, е 4,68.

Сред южноамериканските заглавия най-добре оценена е Wij slaven van Suriname на суринамеца Антон де Ком. Живял през първите десетилетия на миналия век, той улавя по страниците драматичната история на своята родина. Интересни са и африканските книги с най-висок рейтингDear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions на нигерийката Чимаманда Нгози Адичи и The African Origin of Civilization: Myth or Reality на сенегалеца Шейх Анта Диоп – и двете с оценка 4,52 от своите читатели.

Бърз поглед по имената в различните страни улавя например Days in the Caucasus на писателката от Азербайджан Банин – с рейтинг 4,14 в родината ѝ; деветата история от поредицата „Скълдъгъри Плезънт“ на Дерек Ланди, рейтингът ѝ в Ирландия е 4,61; или пък „Победителите“ на Фредрик Бакман в родната му Швеция – с рейтинг 4,51.

Първо събрахме списъците с писатели и книги от всяка страна – както са посочени в Goodreads – описват методиката си от WordFinderX, – и после определихме най-добре оценените книги”. Организаторите отстраняват заглавията, за които има по-малко от 500 мнения на потребители. Публикуваните данни са от май 2023 г.

Europe

Европейската книга с най-висок рейтинг е първа и в света – това е излязла преди три години документална история за живота в Северна Корея

Вижте картата на най-популярните книги по света

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …