Начало / Свят / Празникът е двоен – „Времеубежище“ спечели “Букър“

Празникът е двоен – „Времеубежище“ спечели “Букър“

Най-добрата новина ни застигна на 24 май

Angela Rodel_Georgi Gospodinov 01_hero

Книгата на Георги Господинов, преведена от Анджела Родел, е първата българска, която достига до ценното отличие. Новината беше оповестена от Лейла Слимани, тазгодишният председател на журито, на церемония в Лондон.

Това е чудесен роман – заяви тя, – пълен с ирония и меланхолия. Това е задълбочена творба, която се занимава с един много актуален въпрос: „Какво ще се случи с нас, ако спомените ни изчезнат?” Георги Господинов успява по един чудесен начин да опише индивидуалните и колективните съдби и точно тази цялостна хармония между интимно и универсално ни убеди и трогна.

Финансовата равностойност на наградата се изразява в 50 хил. лири, които отиват по равно при създателя на творбата и нейния преводач – в случая това е Анджела Родел. „Удало ѝ се е по чудесен начин да изрисува стила и езика на автора, който е богат на отпратки, а дълбоко в него се усеща свобода”, казва се за нея в обосновката на журито. Във визитката ѝ пък се изтъква и фактът, че Родел получава българско гражданство заради своята преводаческа дейност и принос към родната култура.

На церемонията пък самият Господинов се обърна и към всички свои читатели, към всички българи: “Честит празник, честито чудо на езика!” Самото връчване се проведе в емблематичния лондонски „Скай Гардън“ малко преди часовниците да отбият полунощ.

Сред конкурентите на нашия Георги Господинов от краткия списък най-често се споменаваше името на Мариз Конде. 86-годишната писателка, която пише на френски, беше номинирана сега за превода на своята L’Évangile du nouveau monde. Конде често попада през последните години и в рулетката от предположения за Нобеловата награда.

vreme

„Времеубежище“ пък пренареди читателските интереси и у нас още с влизането си в дългия списък. Книгата почти неизменно е най-продавана седмица след седмица и в „Хеликон“. Радостта от наградата на Георги Господинов и Анджела Родел е за всички!

Информация и снимки: Booker Prize Foundation

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …