Начало / Автори / Почина писателят, обединил френския литературен авангард

Почина писателят, обединил френския литературен авангард

Ключова фигура е няколко десетилетия

maxresdefault

Филип Солерс е една от най-забележителните личности сред пишещите на френски – сега той си отиде на 86 в Париж. Но оставя след себе си следа, която трудно ще избледнее през следващите десетки години.

Под светлините на прожекторите се появява през 60-те на миналия век – тогава играе ключова роля за създаването на литературен кръг, в който са все славни имена. Общува и работи с Ролан Барт, Мишел Фуко, Умберто Еко… Най-близка до него – и като възгледи, и като човешки черти, се оказва Юлия Кръстева. Сключва брак с родената в Сливен лингвистка и семиотичка през 1967 г.

Солерс създава общо около 70 книги, като повечето от тях се радват на много добър прием. Изключително ласкаво се изказват Франсоа Мориак и Луи Арагон още за дебюта му „Странна самота“. Още по-голямо уважение му оказва Ролан Барт, който посвещава на своя приятел и колега цяла монография – „Писателят Солерс“.

Сред най-коментираните книги на Солерс е романът му от 80-те „Жени“. По-консервативните критици обявяват за порнографска книгата, в която той изследва влиянието на властта и сексуалността. Пише и биографични есета като „Мистерията Моцарт“, а животът си събира през 2007-а в „Истински роман“.

Смъртта на Солерс сега предизвика реакция и сред творците, и в политическите среди на Франция. Министър-председателят Елизабет Борн отбеляза неуморната работа на писателя да шлифова думите и да ги напасва една към друга. „Търсене на красотата“ – така определи творчеството му тя и изрази увереност, че Солерс ще остане вдъхновяващ пример и за следващите поколения.

Kristeva-Sollers-SF-3

Юлия Кръстева и Филип Солерс се запознават през 1966-а, като сключват брак година по-късно. Преди осем години излезе и тяхна съвместна книга за съпружеството

Информация и снимки: Teller Report, France Inter и Infobae

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …