Начало / Читателски дневник / От книжарницата – в градината

От книжарницата – в градината

Хубави книги за повече природна красота

micheile-henderson-a750Z6mchw4-unsplash

Цветарският сезон – пък и не само той, е вече в разгара си. Затова и книгите, които дават идеи за това как да се грижим за растенията, сега са добре дошли. Някои от тях предлагат да превърнем балкона в райско кътче, а с други можем да превърнем и целия двор в неустоима градина. Хубавите съвети са на място, защото вдъхват и увереност, и ентусиазъм, че можем да се справим с всичко! Така че неусетно да се влюбим в своята градина.

Ето няколко идеи за книги, които помагат и ние да се превърнем в успешни градинари

232651_b

77 и половина чудни растения

Започваме с диворастящите чудеса. Много от тези билки може да са поникнали буквално под краката ни. Затова е хубаво да се запознаем с тях предварително. Книгата служи и като вдъхновение – защо пък да не създадем своя собствена билкова градинка. Основите ѝ можем да положим сега и да я развиваме във времето. Специално тук познания за безценните помощници от природата дават Георги Мишев и Елионора Недялкова. Той изследва магични ритуали и практики, тя пък е народен лечител. Сред билките, вкючени в „77 и половина чудни растения”, са например вратига, омайниче, страшниче, чемерика и много други.

gradinata_korica

Градината – откъде да започнем

Много ценни са съветите на Деньо Кънчев, като те се основават на една мисъл на Гертруд Джекил. Ландшафтният архитект казва: „Притежанието на много красиви растения не създава градината.” Затова и авторът изследва процеса по раждането на нещо хубаво. Той описва как се отглеждат общо 156 растителни вида – цветя и храсти. Учи на занаята на градинаря с подробности – има съвети за садене, резитба, пръскане. Така че лека-полека и „Градината“ да се превърне във ваше настолно четиво.

235481_b

Скритият език на цветята

Подобно магично пособие служи само да засили ентусиазма на начинаещи или пък среднонапреднали градинари. Истината е, че да говориш чрез цветята в градината си – това е същинско изкуство. Но пък Валентина Харпър ни го преподава по един специален начин. Нейната „Скритият език на цветята“ позволява да илюстрираме и оцветяваме, като навсякъде дава възможност да научим нещо ново. Можем и да записваме – например кога е разцъфнало въпросното цвете в нашата собствена градина. А симпатичното томче да послужи за осъзнаване на всяко красиво растение и на едно по-високо, духовно ниво.

113238_b

Резитба и облагородяване на дръвчета и характери

Ето една книга, която потвърждава, че сме направили крачка напред в уменията си на градинари. Посегнем ли към „Резитба и облагородяване на овощни дървета и градини“, значи сме преодолели началните трудности и се целим вече високо – а градината е станала част от нашия живот. Полезното помагало е създадено от Бернд Шулц и Герд Гросман. То проследява пътя на фиданката от разсадника до градината – и помага да устоим на проблемите през годините, докато пред нас не се изправи голямо и красиво дърво. Книгата е създадена за любители – като нас, така че оставяме притесненията настрани. А да е още по-практична помагат многото рисунки и схеми, които позволяват да изрепетираме онова, което после ще направим и със самото дърво.

210453_b

Натурална козметика от нашата градина

Всеки истински градинар копнее да събере плодовете от труда си – затова и се нуждаем от идеи какво можем да сторим с онова, което ражда природата. Ани Строул дава ценни идеи в „Натурална козметика, приготвена у дома“, макар че тук ще ни трябват и някои продукти, които няма как да си отгледаме сами. Самата Ани е гримьор, в един момент тя решава да създаде именно помагалата, от които има нужда в работата си, но напълно безвредни и колкото се може по-близо до природата. Така постепенно стига до тези 150 рецепти, които можем да опитаме да забъркаме и ние – с помощта и на онова, което ражда градината ни. Така че към вътрешната красота да добавим… и външна.

Книги за градината подбра Краси Проданов
Снимки: Tamara Menzi и micheile henderson за Unsplash

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …