Начало / България / Дали финансовото възнаграждение е най-важно?

Дали финансовото възнаграждение е най-важно?

„През близо двадесетгодишната си практика на консултант по управление на човешки ресурси съм срещала много мениджъри, които считат финансовото възнаграждение за основен и един от двата метода за управление на хората в организациите им – т.нар. метод на моркова. При това под финансово възнаграждение те разбират заплатата, обикновено съвпадаща с минималните прагове за дадена професия, заедно с някакви подхвърлени напосоки допълнителни пари в края на годината, за които работникът или служителят често не разбира за какво са дадени и дали и каква връзка имат със свършената работа. Другият основен метод е този на тоягата – да накараш хората да правят това, което искаш, чрез заплахи, принуда и страх от уволнение или други наказания. За тези мениджъри, ако морковът и тоягата не работят, значи „проблемът е в човека“ и пристъпват към освобождаването му, прилагайки известния принцип „няма човек – няма проблем“. Така започва предговорът на  „Управление на възнагражденията”, писан от Таня Бояджиева, сертифициран управленски консултант по човешки ресурси.

Книгата на Божидар Каменов, излязла в края на 2011 г., ще бъде представена в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” на 1 март от 18,30 ч. „Управление на възнагражденията” е написана на ясен, разбираем език, подкрепена е с практически примери и е базирана на утвърдени в света и у нас теории и практики по управление на възнаграждението в организациите.

Книгата ще е полезна както на опитни или по-малко опитни специалисти по човешки ресурси, така и на ръководители на различни нива в организациите, които искат да имат представа от съвременните теории и практики в тази област. Книгата ще бъде представена от Таня Бояджиева.

Божидар Каменов е роден през 1968 г. в гр. Ямбол. Завършил е Университета за национално и световнo стопанство. Има дългогодишен опит в разработването и практическото въвеждане на системи за възнаграждения и придобивки, управление на трудовото представяне, системи за допълнително стимулиране. Работил е в различни области в управлението на човешките ресурси: стратегическо планиране, набор и подбор, развитие на персонала, управление на представянето, създаване и развитие на възнагражденията за няколко големи международни компании. Като консултант е участвал и управлявал проекти по оценка на длъжностите, анализ ефективността на системите за управление на човешки ресурси, създаване на политики по възнаграждения и управление на представянето на фирми от тежката промишленост и строителството, производствени предприятия и организации от финансовия сектор.

„Управление на възнагражденията” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …