Начало / Свят / Френска и каталонска писателки са основни конкуренти на Георги Господинов

Френска и каталонска писателки са основни конкуренти на Георги Господинов

„Времеубежище“ стои добре сред шестте финалисти за „Букър

maxresdefault

Първите оценки на краткия списък за международната версия на наградата изкара на преден план най-вече Мариз Конде. 86-годишната писателка не веднъж е привличала вниманието към себе си през своята дълга кариера. Тя живее в Гваделупа, а най-известният ѝ роман дотук е отпреди 40 години – „Сегу”. Получила е различни награди, като на няколко пъти името ѝ попадна и във въртележката от предположения за Нобеловата награда за литература.

Конде предлага сега L’Évangile du nouveau monde. Сюжетът е за дете, което израства в самота на остров Мартиника, за да преповтори историята на Иисус. Дори „Ню Йорк Таймс“ представи книгата с убеждението, че това е върховата творба, създадена от Мариз Конде.

Критиката изкарва на преден план сред номинираните шест и романа на Ева Балтасар Boulder. 44-годишната каталонка става известна с философската си и направо интимна поезия. Boulder  е част от проект, включващ три книги – всяка от тях проговаря с езика на различна жена. Наскоро излезе последното заглавие от трилогията на Балтасар. И тя, както Георги Господинов, може да се превърне в първия автор с престижния „Букър“ на своя език – каталонски или български.

Извънредно чувствени”, така нарече книгите в краткия списък тазгодишният председател на журито Лейла Слимани. Номинирани са още писателят от Кот д’ Ивоар GauZ със своята Standing Heavy, мексиканката Гуадалупе Нетел със Still Born – тя е сравнявана от критиката с Елена Феранте, както и корейският писател Чхон Мьон-гуан с Whale. Нашият фаворит, разбира се, е един – Георги Господинов!

337727788_1635936283522614_8153776360534058606_n

Победителят, който ще стане известен на 23 май 2023-а, ще подели заедно с преводача на творбата си 50 хил. лири, колкото е премията за отличието. Същата е финансовата равностойност и на главната категория за творби, създадени на английски

Информация и снимки: The Booker PrizeGeorgi Gospodinov и serieavhengig.blogspot.com

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …