Начало / Без категория / Книгите са най-хубавата част от дома

Книгите са най-хубавата част от дома

Няколко дизайнерски идеи го доказват

Uvodni02

Интериорните специалисти твърдят, че сами по себе си книгите могат да превърнат всеки дом в специално място. Но ние това си го знаем и просто така… без да подлагаме интериора на анализ.

Истината за мястото на книгите у дома е прозрял още Синди Смит – британски писател с добро чувство за хумор, който е живял през 18. и 19. век. Според него „няма обзавеждане толкова омагьосващо, колкото книгите, пък дори да не ги разтворите никога и да не прочетете нито дума от тях”.

Е, в нашия случай се надяваме да става дума за нещо друго… например за искрена любов към книгите. Затова и вярваме, че тези идеи, събирани оттук и там, ще напълнят сърцата ни, пък може би ще ни вдъхновят и за някоя промяна у дома! Пак в името на книгите…

Съвременната домашна библиотека остава сърцето на дома – и има 1000 лица

1

Библиотека за големи домове

Ако живеете в собствена къща, стълбата, която свързва първия и втория етаж може да се превърне в ефектна плетеница от рафтове. Така библиотеката ще ви предизвиква всеки път, когато сновете из дома си. Книгите ще са на нивото на очите ви, а имате ли малко време, ще се изкушавате да измъкнете някоя и да поседнете направо на изглеждащите повече от удобни за целта стълби.

2

Кабинет с библиотека за магнати

Трудно е всеки да си позволи такова помещение, но пък е любопитно да хвърлим едно око… Да, рафтовете засега са полупразни, но може би стопанинът тепърва ще открива любопитни заглавия. Иначе прави впечатление любознателността му по отношение на света, като тя се е отбелязана и на тавана. Тежкият стил обаче предполага четене на енциклопедии или пък направо научни трудове, но какво да се прави – всеки с потребностите и вкусовете си.

3

Като във Викторианската епоха

Ако притежавате малко по-стари мебели, си струва да създадете у дома кът, който наподобява живота на викторианците. Разбира се, тъмните цветове в случая са задължителни, но игрив елемент е стълбата, която придава на пространството някаква закачливост и загадъчност едновременно. Хубава идея е и това любимите ни книги да са обърнати с лице към нас – нещо като акценти във върволицата от четива.

4

Кът за четящия човек

Вместо дизайнерски предмети, които създават усещане за донякъде нагласен уют, собствениците на този дом са предпочели книгите. Оформянето на ъгъла предразполага именно към четене. Протягаш се лениво, а после се заравяш между възглавниците и страниците… Такъв тип библиотеки предполагат и наличие на свое собствено пространство, защото ако обитателите на дома са повечко… с четенето е свършено!

5

Книги от горе до долу

И тук се сблъскваме с проблема с мястото – живеем ли в малък апартамент, на практика е невъзможно да отделим цялата стена за своята библиотека, защото, най-малкото, няма да остане място за гардероба… Но в идеалния случай, в който разполагаме с достатъчно стаи, може да се впуснем и в това приключение – библиотека по наша мярка, с други думи, по поръчка. Разбира се, фотьойлът е задължителен, както и лампата – за месеците, в които уютът се измерва с чаша чай и хубава книга.

Идеите за това как да заживеят книгите у дома са на практика безброй – обичаме да надничаме в чуждите библиотеки, защото пълнят и сърцето, и душата… Пък и събуждат апетита ни да добавим нещо и в своята. Ето още няколко варианта как си представят хората своя кът за четене. Насладете им се!

Идеите за домашни библиотеки събра Краси Проданов
Снимки: архив и интернет

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …