Начало / Свят / Японски нобелов лауреат почина

Японски нобелов лауреат почина

Отиде си една от водещите фигури в съвременната литература

640ec94de4b05e2c13116f78

Кендзабуро Ое е вторият японец, спечелил Нобелова награда за литература – това се случва през 1994 г. Както се казва и в мнението на самата Академия, „книгите му с поетична сила създават един въображаем свят, в който животът и фантазията раждат заедно поразителен образ на съвременния човек”.

Сам Ое заявява, че Нобеловата награда е за всички азиатски писатели и най-вече за онези, които са подложени на натиск в Китай. Така осъжда репресиите, които изживяват китайските му колеги, особено след жестокото потушаване на протестите на площад Тиенанмън през 1989 г.

Ое става популярен у нас с книги като „Закъснялата младеж“, „Седмица за почит на старостта“, „Небесното чудовище Агуи“ или излязлата относително скоро „Смърт във вода“. В много от сюжетите, които създава, прозира и образът на сина му, страдащ от увреждания.

Наред с човешките права, писателят се изправя смело и в борбата срещу ядрените оръжия. След аварията във Фукушима застава на позиция, че страната му трябва да се откаже от използването на такъв тип енергия.

Самото японско общество обаче го изолира донякъде – най-вече заради многократно изказваното от нобеловия лауреат мнение, че Япония носи отговорност за Втората световна война и че дължи разговор за престъпленията, извършени тогава в Китай и Корея.

Oe

Последовател на Сартр и стила натурализъм, Ое е забелязан още през 60-те, когато получава престижната японска литературна награда Танизаки. Сега писателят напусна света ни на 88

Информация и снимки: Ming Pao, tkww.hk и hk01.com

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …