Начало / България / Културното многообразие на България, събрано в книга

Културното многообразие на България, събрано в книга

От 20 февруари на книжния пазар ще излезе книга, която ще представи културното многообразие на България, представено чрез традициите и съвременните културни практиките на общностите с трайно присъствие в страната. „Културното разнообразие на България” е дело на Ирена Бокова и Валентина Ганева-Райчева. И е в емисия на български и английски език.

За първи път в подобно издание наред с другите се описва и най-многобройната общност, тази на източноправославните българи.Историята на всяка общност – фактология и разкази, е основа за изграждане на нейната съвременна визия. Културните специфики се разглеждат като конструкции в зависимост от конкретен исторически, политически и социален контекст.

Представянето на общностите се изгражда в рамките на диалога помежду им, както и в процесите на взаимно опознаване и публичното им присъствие в последните десетилетия. Изследователският опит на авторите позволява да се открои динамиката в конструирането на отделните общности и взаимодействията между тях на локално и на регионално равнище.. В основната част, в отделни студии, са представени следните общности: арменци, българи – православни и католици, българи мюсюлмани, евреи, каракачани, роми, турци.

Ирена Бокова e антрополог, доцент в Нов български университет. Осъществява теренни изследвания на Балканите, в Италия, Франция и Унгария,с интерес към проблематиката на културните наследства и културните взаимодействия, градски изследвания, колективни идентичности, визуална антропология, антропология на туризма. Тя е автор и консултант на много документални и етнографски филми и изложби.

Валентина Ганева-Райчева e доцент доктор в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, член на Националния
съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата на Република България. Области на изследователски интерес: всекидневно разказване; локални култури; етнични и конфесионални общности в България (католици, мюсюлмани); българската диаспора; културна памет; културна идентичност; интеркултурни взаимодействия; съвременни културни практики и културни политики; културно наследство; миграции и мобилност.
Автор e на монографиите: Еньовден, 1990; Сакар.Етнографско, фолклорно и езиково изследване (колективна монография), 2002; Разказване и идентичност, 2004; Българите в Унгария – проблеми на културната идентичност, 2004.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …