Начало / Автори / Знаменитата Бел Кауфман за живота: Нека му се радваме, макар че ще ни убие

Знаменитата Бел Кауфман за живота: Нека му се радваме, макар че ще ни убие

Писателката докрай е пример за висок дух

329336677_927548101737034_4299260940702064512_n

Родена в Берлин и израснала в Одеса, Кауфман се озовава още на 12 в Ню Йорк, който се оказва и нейна съдба. Учи в Колумбийския университет, а след това започва да преподава. Точно всекидневната практика ѝ носи необикновен поглед към потребностите на учениците, към самия образователен процес. „Връзката на учителя с ученик е нещо като ходене на въже”, казва например тя.

На 64 Бел публикува роман, който преобръща съдбата ѝ дори на тази възраст. “Нагоре по стълбата, която води надолу” се основава на собствения ѝ живот – книгата се превръща в бестселър, а по-късно е и филмирана. До днес се смята, че е най-прочутият американски училищен роман.

Бел Кауфман впечатлява с ясната си мисъл и визия за живота дори на преклонна възраст. Отива си от света ни на 103 – през 2014-а. Приятели и познати обаче свидетелстват, че докрай е запазила свежата си, концентрирана мисъл – и добрия си външен вид. Сред любимите ѝ аксесоари са например очилата, а така и не иска да се раздели и с високите токчета.

Когато възрастта не ѝ позволява вече да танцува, тя се записва на семинар, посветен на еврейския хумор. Тогава е на 100. А като я питат каква е тайната на неувяхващата ѝ младост, отговаря с думите на дядо си: „Трябва да живеем, макар че това убива.” И после добавя: „Желанието да знаем всичко е най-важно – да познаваме хората, изкуството, книгите… И да не мислим все за себе си и за това, че скоро ще умрем. Винаги трябва да вървим нагоре по стълбите. Накъдето и да водят те.”

spotlight-on-bel-kaufman-author-of-up-the-down-staircase

Ето още няколко мисли, които помагат да заобичаме живота – като Бел Кауфман
  • „Колкото повече се променят нещата, толкова повече остават същите.”
  • „Времето е сгъстено и разтегнато като счупен акордеон.”
  • „Любовта е най-висшето човешко чувство и изисква взаимност.”
  • „Предупредени сме, останалото зависи от нас.”
  • „Развитието на навика да се чете е основа на любовта към книгата – това е и най-доброто, което може да направи за едно дете училището.”
  • „Хуморът е най-полезното, на което сме способни.”
  • „Да пишеш ясно означава да мислиш ясно.”
Щрихи от живота на Бел Кауфман събра Краси Проданов
Снимки: „Уикипедия”, Cuny tv и discover.hubpages.com

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …