Начало / Любопитно / 14 февруари – дарът днес е книга

14 февруари – дарът днес е книга

Идеята е да стигнат до повече хора

cropped-ibgd-chris-haughton-cropped

Празникът отбелязваме за 12 път И е идеален за загърбване на поомръзналите спорове чий е денят – на свети Трифон или на свети Валентин.

През недалечната 2012-а Джак (тогава на 6) решава да подари на всички свои приятели и роднини по една книга. Майка му пък, която е библиотекарка, дава идея да занесат книги и на други места. Така се ражда Международният ден за даряване на книги. Бързо трупа популярност и сега се отбелязва в близо 50 страни по света.

Повечето пъти става дума обаче за личен жест – встрани от големите кампании. Затова е прието на този ден да действаме по-скоро интуитивно, от сърце. Може например да подарим книга, която ни е впечатлила, или пък да отнесем вече прочетени в някоя свободна библиотека наблизо. Идеята е книгите да намират нови читатели, да вдъхновяват.

Разбира се, хубаво е самите ние да продължим тази нишка на добротворство – подберете книги, с които да отбележите 14 февруари, а после споделете с приятели стореното. Може би някой от тях ще поеме инициативата. Ако решите да покажете подареното и в социалните мрежи, на място ще е хаштагът #bookgivingday.

Сред страните, които отбелязват днешния празник, са например Австралия, Япония, Индия, Египет, Бразилия, Унгария, Израел, Йордания, Китай – и още, и още… Най-важната мисъл е тази за децата. Според статистиките в наше време едно от осем деца в неравностойно положение не притежава нито една книга, при това тези данни са за Великобритания. Което означава, че в редица по-слабо развити райони на света нещата са още по-зле…

barney-saltzbergs-poem1

В световен мащаб много организации, подпомагащи децата, използват 14 февруари, та книгите да стигнат до повече малчугани. Но основното правило е да напомним на всички за важността на четенето. Ето такъв чудесен ден е днес!

Информация и илюстрации от bookgivingday.com и holidaysmart.com 

Прочетете още

beautifulbooks9

Книгата и кучето – най-добрите приятели на човека

На 26 август честваме четирикракото Денят на кучето отбелязваме на този ден от 2004 г. …