Начало / България / Класиката „Боен кон” излиза на български

Класиката „Боен кон” излиза на български

„Боен кон” – романът на Майкъл Морпурго, най сетне излиза и на българския книжен пазар. Книгата има култов статут не само във Великобритания, но и извън Острова. Морпурго пише романа през 1982 г. и бързо се превръща в една от най- блестящите детски книги.

История на романа започва в тихата английска провинция в навечерието на Първата световна война. През 1914 г. младият кон Джоуи е откъснат от влюбеното в него момче, продаден на армията и изпратен на Западния фронт по време на най-ожесточените сражения. Със своя офицер той се устремява неустрашимо към бойните линии на врага, за да се изправи пред страховитото лице на войната. Оттам насетне следва една одисея, изпълнена с неочаквани обрати, героизъм, самоотверженост, величие и много вълнуващи моменти.

Към момента „Боен кон” е бестселър и от месеци е сред най-добре продаваните книги в САЩ. Книгата излезе зад Океана за първи път през 2007 г., когато пък в Лондон е играна пиеса по нея, адаптирана за по-големи. През пролетта на 2011 г. се игра нюйоркска продукция, която спечели 5 награди „Тони”. В края на миналата година излезе и филм по книгата, режисиран от Стивън Спилбърг. Лентата има вече 6 номинации за „Оскар” и 5 за БАФТА. От 17 февруари филмът ще се завърти и по кината в България.

Майкъл Морпурго е английски писател, поет, сценарист и либретист, роден през 1943 г. Автор е над 120 книги. Изключително влияние върху неговото развитие като писател има Тед Хюз – поет и писател за деца и съпруг на Силвия Плат. Морпурго е удостояван с много литературни награди. Женен е за Клер – най-голямата дъщеря на Алън Лейн, основателят на издателство „Пингуин”.

Свързани заглавия
„Макдоналдс” ще дава книги вместо играчки в детското меню
Продажбите на „Боен кон” от Майкъл Морпурго скочиха
Децата дадоха трета „Ред Хаус” на Майкъл Морпурго
Министър Майкъл Гов: „Всяко дете трябва да чете 50 книги годишно“

Книги на Майкъл Морпурго тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …