Начало / Критика / „Роди се Младенец“ най-сетне и на български език

„Роди се Младенец“ най-сетне и на български език

Юлия ПЕТКОВА

Cover-Rodi-se-MladenetsКнижката на Тоня Горанова се радва на успех извън България в продължение на две десетилетия, превръща се в същински коледен бестселър, преди да излезе на български език. Достатъчно основание да я разлистим с любопитство. За да открием, че на трийсетина странички, между красиви твърди корици, „Роди се Младенец“ разказва универсалната история за Рождеството на Исус, онагледена с умилително нежни и стоплящи сърцето илюстрации.

Историята отвежда невръстните читатели две хилядолетия назад във времето, за да ги посвети в чудото и смисъла на святата нощ на Коледа и, което е по-важно, да ги накара да повярват в доброто. Стилът на текста е точно такъв, какъвто може да се очаква:

Един ден, докато вършела къщната работа, Мария усетила особена тишина. Вдигнала поглед и занемяла — пред нея стояло неземно красиво създание! Това бил ангел, истински ангел… с ефирни криле! Той ѝ подал красиво цвете и прошепнал:

— Аз съм пратеник на Бога. Сам Господ те е избрал да Му родиш син, когото ще наречеш Исус! И Той ще дари на хората справедливост!

Усмихнал се ангелът нежно и се стопил във въздуха…

Така започва историята за раждането на Спасителя Исус Христос, сина Божи, претворена изящно, с отлично подбрана палитра от тонове, от художничката Тоня Горанова, която е всепризнато име в детската илюстрация не само в България. Тоня е художник на множество български и чуждестранни книги, носителка е на шестнайсет национални отличия, два пъти е номинирана за най-голямата международна награда в областта на детската литература „Ханс Кристиан Андерсен” в категория „Илюстратор“. Хубаво е, че стотици български деца ще се запознаят с художничката именно чрез тази книжка в навечерието на най-светлия празник.

Колкото до нас, порасналите деца, които продължаваме да бъдем свидетели на непосилно страдание и агресия, упражнявана спрямо невинни хора в различни части на света, не бива да забравяме нито за миг, че спасението на човешкия род е отговорност на самите човеци. Очите на всяка майка са пълни с болка и страх за живота на детето ѝ, независимо как се казва то.