Начало / Без категория / 10 малки книжарници с голямо послание

10 малки книжарници с голямо послание

Събираме адресите им по целия свят

NIg2

Книжарницата обикновено е място и с атмосфера, и с послание – по това се различава от обикновен магазин. Стилът ѝ създават собствениците, но оттам нататък идва благотворното влияние на самите книжари. С отношение и разбиране те могат да се превърнат в първи наши приятели. Заедно с книгите, разбира се.

Важни са всъщност и хората, които посещават една книжарница. Те могат да ѝ предадат още очарование и магия. Ненапразно много книжарници по света слагат началото на преобразования в една или друга сфера, стъпвайки именно върху книгите, които предлагат, и духа на общността, обединяваща се на територията им.

Такива са и тези десет примера – все места, на които ни се иска сякаш магично да се озовем сега

Nor

Най-добрата книжарница на света е в Норвегия

Твърди го навремето Алън Гинсбърг, легендарният поет и битник, който е сред ярките фигури в литературата на миналото столетие. А има предвид Tronsmo Bokhandel, която се намира в Осло. Двуетажната книжарница е известна с това, че разполага по своите рафтове с много алтернативна литература.Така че вместо бестселърите, които и без друго се предлагат навсякъде, тук са налични трудни за откриване другаде книги.

Между другото, оценката на Алън Гинсбърг се оказва пророческа – „Файненшъл Таймс” включи наскоро норвежката книжарница сред най-качествените по цялото земно кълбо. Едно от предимствата ѝ е това, че липсва натрапчива реклама. С други думи, книгите говорят тук сами за себе си.

NY

Книги и изкуство от нюйоркска книжарница

Printed Matter е създадена преди вече 45 години. Идеята е да предлага избрани заглавия, които са свързани с модерното американско изкуство. Днес книжарниците вече са две, като са райско място за авангардисти и начинаещи творци. Точно екипът на Printed Matter стои и зад големите изложения, посветени на изкуството, в Ню Йорк и Лос Анжелис. И днес значението на книжните магазини е огромно, като дават шанс както на художници, така и на арт издатели.

Lon

Лондонската книжарница на Питър Харингтън

Всичко започва с една сергия за книги на пазара за антики в Челси – годината е 1969-а. Отварят я Питър и брат му, а днес бизнесът се ръководи от Пом, синът на Питър. Марката е известна на обичащите книгите в цялата страна – има и още една книжарница освен тази, а успешно върви и интернет магазинът.

Книжарницата на Довър стрийт е истинско бижу – с типична за викторианските домове атмосфера. По рафтовете ѝ има 20 хил. антикварни заглавия, сред които и истински съкровища на по век или повече.

Rim

Римска независима книжарница

Otherwise е в самия център на Вечния град. Предлага книги на италиански и английски, а зад проекта стои и Edizioni E/O – издателите на Елена Феранте. По рафтовете пък има съвременна и класическа литература, качествени книги на нехудожествена тематика, а също така комикси и книги за деца. Изграден е и кът за стари книги.

Книжарницата съществува от пет години, а най-ценното в нея са пръснатите навсякъде препоръки от персонала. Те със сигурност ще отведат всекиго до някоя хубава книга.

France

Кулата на книгите се намира пред една френска книжарница

Необичайната скулптура допълва атмосферата на Le Bleuet, както се казва мястото. Намира се в мъничкото населено място Банон в южната част на страната.

Макар че става дума на практика за селска книжарница, разнообразието от книги е огромно! Ненапразно идват посетители и от чужбина, а всяка седмица тук се организира… литературна сиеста.

Книжарницата е създадена преди 32 години, като днес се разпростира в няколко свързани помежду си стари и красиви къщи. Интересен факт е това, че работното време на Le Bleuet е чак до полунощ.

Maroko

Мароканският Танжер също има хубави книжарници

Представяме ви една от тях – Les Insolites. Създадена е преди 12 години от Стефани Гау, която е всъщност от френския Кан. Предлага книги основно на четири езикаарабски, френски, английски и испански.

Les Insolites се крие в една от страничните улички в центъра на Танжер. Жълтите ѝ рафтове са нейната запазена марка. Книжарницата функционира и като галерия, а редовно има срещи, на които се обсъждат значими проблеми или просто нови книги.

Най-хубавото е, че от горния етаж се разкрива гледка към Гибралтарския проток – като символ колко свободни са хората, които четат.

Ind

Kitab Khana е в Бомбай

Намира се в аристократична сграда от колониалния период на страната. Името на книжарницата означава Дом на книгите – така наричали навремето стаите с книги в дворците на Великите моголи.

Интересното е, че Kitab Khana предлага четива на много от езиците, които се говорят в Индия. Има и уютни кътове за четене.

2020-а е повратна за книжарницата – пожар поглъща тогава стария интериор и хиляди книги. Само за година обаче всичко е ремонтирано и Домът на книгите отваря отново. Затова може да се каже, че живее нов живот… но в Индия и прераждането си е нещо нормално.

Nig

Нигерия също обича книгите

Ето как изглежда книжарница в Лагос – най-големия нигерийски град. Става дума всъщност за пространство, посветено както на литературата, така и на музиката. А ефектно допълнение към всичко това в Jazzhole е симпатично кафене.

По време на ковид книжарницата се превърна и във впечатляващо ъндърграунд пространство за музика на живо – излъчвана впоследствие буквално по целия свят. Иначе на почит тук е нехудожествената литература, както и музиката от 70-те. Просто задължително място, ако… случайно имате път към Лагос.

Gras

Антикварна книжарница във френския Грас

Le Moulin a Lire, както е името ѝ, се намира в старата част на града. Разположена е в сграда от далечния 16. век.

За разлика от сградата обаче, книжарницата е направо млада – създадена е през 2008, като идеята е на учителя Ерик Атиас.

Интересен факт – самият Грас е смятан за френската столица на парфюмите, като тук се развива и част от действието в знаменитата книга на Патрик Зюскинд „Парфюмът”.

Brat3

Литературно кафене в Братислава

Заведението се казва „Сен Жермен” и е създадено с идеята да предложи френски стил и изтънченост. Книгите са навсякъде – сякаш сме в средновековната библиотека на някой стар замък. Затова и пиенето на кафе може да се проточи… чак до вечерта.

Литературното кафене е създадено от трима братя, които се връщат в родния си град след дълги години в чужбина. Посетителите тук могат да си изберат книга или да поиграят на шах и домино.

Информация и снимки: „Файненшъл таймс” и архив

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …