Начало / Читатели / Неочаквано приятни книги за ноември

Неочаквано приятни книги за ноември

Позитивни и смислени четива могат само да са ни от помощ

aaf0ef9667da5c2762d83620349

Ноемврийските дни обикновено се изпълват с една такава тягостност – заради малкото светлина и мрачното време. Така че нещата, които ни радват, са два пъти по-ценени този месец.

Прибавяме към тях и четири заглавия – книгите на ноември според избора на „Хеликон”. Може да изберете спонтанно „Коледа край камината“ – заради празниците, които ни очакват. Или пък да потърсите мъдростта на старите българи в „Сърце”. За творчески настроените са съветите, изпълнили „Едно” – с предупреждението, че отвеждат в кухнята. Има нещо хубаво и за децата – приказка с любимото зайче Питър.

Модерният ни свят се отличава с динамика и стрес – книгата е точно обратното… Тя е неочаквано добър начин да запазим баланс и да презаредим. Ето го сценарият на ноември – в четири заглавия

noe

„Коледа край камината“ е сгряваща и романтична

Води ни в родното място на авторката Джени Хейл – щата Тенеси. Той е популярен с кънтри музиката и сплотените семейни общности, затова историите на Джени са написани в такъв завладяващ дух, а някои дори са филмирани. 47-годишната бивша начална учителка обича сезонните празници, които повдигат настроението. В „Коледа край камината” приятелки попадат в затрупано от снеговете градче, чиито ваканционни къщи са толкова занемарени, че не стават твърде за празник. Младите жени се заемат да помогнат на местните хора, като работата е терапия за една от тях, защото е загубила родителите си. Не само рутината и спокойствието я карат да остане, а и чаровният собственик на кафенето, който я дразни и привлича едновременно. Какво друго може да пламне до камината по Коледа освен любов!

„Сърце” е исторически роман

Действието се развива в годините след царуването на Йоан Асен II. За разлика от предишната приказно-фолкорна книга на Виктория БешлийскаГлина“, тази стъпва на реално съществуващи фигури и места от Средновековна България, които авторката детайлно е проучила. Скалните манастири около Русе стават убежище и опора на един монах, бивш светски господар, който доброволно се обрича на аскетизъм. Неговият образ на мистик – исихаст, отдаден на мълчание и медитация, се издига до ранг на светец. Връзката му с обедняла вдовица – дъщеря на местен занаятчия, е силна, но платонична. През сърцата на двамата минава не просто една красива, несподелена любов. Всеки от тях има какво да премълчи от миналото си, превръщайки го в нещо по-висше и извървявайки в уединение пътя към Бога. Жената продава детето си на богатите владетели, защото няма с какво да го храни, той неволно прикрива едно престъпление на своя брат. Пресечната точка на техните слабости и прегрешения е прошката, която ги връща към изконни човешки ценности, същевременно ги издига до невероятна духовна висота.

„Зайчето Питър. Приказка за всеки сезон“ е детска книжка

Препоръчваме я на малчугани от 5 до 12 години. Главният герой е създаден в началото на миналия век от британската писателка Биатрикс Потър. Сега неин приемник е сънародникът ѝ Джим Хелмор, достатъчно популярен автор и илюстратор, който разказва по една тематична приказка за всеки сезон със задачка-закачка. Игри за правене на цветя от хартия, приготвяне на вкусни домашни рецепти, майсторене на хранилка за птици и други хрумвания стимулират детското въображение и това на възрастните, които с удоволствие ще си припомнят подходящи дейности и полезни навици.

„Едно. Семпли чудеса в един съд“ съдържа 120 рецепти

Техен автор е британският ресторантьор, телевизионен водещ, който непринудено и естествено превръща готвенето в шоу – световноизвестният топготвач Джейми Оливър. С характерния си маниер да не усложнява живота ни в кухнята, той предлага достъпни и засищащи техники за готвене на всякакви ястия, подходящи за начинаещи и напреднали, приготвени само в един съд – тенджера, тиган или тава, което предполага по-бърза предварителна подготовка, по-малко продукти и най-важното: лесно измиване.

Книгите на ноември потърсете в „Хеликон“

Прочетете още

244791_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (6 май – 12 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Бал във Версай от Даниел Стийл 2. Времеубежище (трето издание) от Георги …