Начало / Автори / 175 години от смъртта на Пушкин

175 години от смъртта на Пушкин

Днес, 10 февруари, в 14,45 ч московско време в Държавния музей „А. С. Пушкин” ще бъде обявено едноминутно мълчание. Преди 175 години великият поет на Русия умира от раните си на този ден.

Дуелът между Пушкин и  французина на руска служба Жорж Д`Антес  два дни преди това край Черната река се оказва смъртоносен за поета. До този сблъсък се стига след порой от светски клюки и интриги, които нагнетяват обстановката около семейството на Пушкин. Апогей на тази война във висшето общество на Петербург е серия анонимни писма, опетняващи името на Наталия Николаевна Пушкина.

Дори приятелите на поета са въвлечени в мръсните мрежи на заговора, а император Николай I ги възприема не само като оскърбление за семейството на Пушкин, но и като клевета срещу царската фамилия. Официалното следствие разкрива в какви отношения е била жената на поета с неговия убиец и кой е възможният автор на анонимните писма, но не се докосва до историята за смъртта му. Единствено частното разследване на полк. Галахов успява да разкрие истинските причини за гибелта на Пушкин, превърнала се в национална трагедия…
Пушкин (1799-1837) е смятан от мнозина за първия велик руски поет и за родоначалник на съвременната руска литература. Той пръв използва простонароден език в своите поеми и пиеси, като създава нов стил в разказите — смесица от драма, любовна история и сатира, която се свързва с руската литература оттогава и повлиява на по-късните руски писатели.

Творбите на Пушкин са писане под влиянието на сатирата на Волтер, поезията на Байрон и трагедиите на Шекспир. Много от неговите произведения са считани от критиците за шедьоври. Самият Пушкин предпочита романа „Евгени Онегин“, който пише в продължение на няколко години. Той е един от малкото поети или писатели, които болшевиките не забраняват, когато идват на власт, можи би отчасти дължащо се на факта, че Пушкин самият е бунтар и е в конфликт с правителството поради политическите си убеждения. Дори кръщават Царское село на него.

Книги от Пушкин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

798117_970416

Библиотеката с най-красиво стълбище е в Айова

Пищната сграда подчертава красотата на столицата Де Мойн Първият библиотекар в американския щат е назначен …