Начало / Читатели / Сюжети за и от необикновени Марии

Сюжети за и от необикновени Марии

Талантливи и вдъхновяващи са във всяка своя житейска роля

uspenie-bogorodichno-15-avgust

Успение на Пресвета Богородица е от най-големите ни празници – пък и от най-обичаните. Част от магията на август дължим именно на него! За значението му говори и фактът, че до ден днешен името Мария е сред най-предпочитаните за нова рожба. Пък и без друго то е най-разпространеното сред жените в България.

Затова и с любопитство се заровихме в книжните рафтове на „Хеликон”, та да видим каква тежест имат там Мариите. Нали името им значи щастие, вяра, сила – това като че ли ще донесе успех и на творбите, в които живее духът на Мария.

А тези край вас нека са здрави и усмихнати – и да носят само слънце и на вашите земни дни

edno

Мария дава име на разказ и книга на Деян Енев

Кратката история е за любов и фатални предзнаменования – да имаш Мария в живота си винаги е чудо! Но на главния герой му предстои всъщност раздяла с нея… „Уникална разказна форма” – така нарича Светлозар Игов този тип писания на автора. А иначе Мария в творчеството си има и друг голям прозаик, какъвто е Анри Троая. Неговата е властна, непоклатимо убедена в правото си да ръководи съдбите на своите най-близки. „Мария Карповна”, както се казва книгата, утвърждава славата на автора си като писател, който популяризира руската история и култура.

dve

Мария винаги звучи мъдро

Хубаво доказателство за това са книгите на Мария Лалева. „Живот в скалите” и „Пасиансът на архангелите” прекрачиха всякакви лимити за читателски интерес у нас. А историите си Мария разказва топло и задушевно, като посланията си винаги насочва към тази толкова важна обител на духа – сърцето. И изобщо, Мариите са предвестник на щастливи времена. Доказателство е и Мария Донева – нейната „Щастливи времена” е като топъл дъжд, но от думи и стихове, които покълват в нас и умножават доброто.

tri

Мариите са белязани от историята

Името им сякаш предопределя, че ги чакат специални мигове на Земята. Вземете една Мария Терезия, която става императрица на Свещената Римска империя – животът ѝ е труден, като тя поема най-големия риск за един владетел, а именно да се омъжи по любов. Ето тази история описва Габриеле Мари Кристен в своята „Мария Терезия”. И още един пример, вече почти от нашата епоха. Робърт Съдърланд разказва за работата си с голямата Мария Калас. Той печели доверието ѝ и преразказва в „Мария Калас“ онова, което остава зад кулисите – преживяното от една жена, надарена с божи талант. Както всяка Мария всъщност…

Книги за Голяма Богородица

Сюжети с и от Марии събра Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …