Начало / Автори / Книга на Людмила Филипова пое към телевизионния екран

Книга на Людмила Филипова пое към телевизионния екран

Подготовката за снимките отне месеци

70_tdhwzw

„Войната на буквите” излезе преди девет години, като от самото начало Людмила Филипова залагаше изключително много на книгата си. На премиерата тогава 30 известни личности се въплътиха в ролята на родното писмо, за да изразят идеята на писателката.

Самият сюжет описва един от най-дискутираните моменти в родната история. Пред читателя се разкрива начина, по който е създадена и наложена азбуката ни, като тайни обстоятелства и древни сили правят романа непредсказуем.

Сега сериалът ще съдържа общо 12 епизода, като става дума за сътрудничество между БНТ и Ню Бояна Филмс Студиос. Действието ще се развива преди десет века в Константинопол и Преслав. Затова и подготовката за отделните сцени е детайлна. Ролите са поверени на Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков и др. Режисьорският екип е от Виктор Чучков и Зоран Петровски.

„Надявам се романът ми да разбули загадките и недомлъвките в родната история”, казва самата Людмила Филипова след написването на „Войната на буквите”. Тя застава зад тезата, че азбуката – българица, е сред най-старите, важни и уникални писмена на света

bukvi

Амбициозен и зрял” – така нарече пък критиката тогава новия роман на писателката. Централно място в сюжета е отделено за Баян, един от синовете на Симеон Велики. Изобразен е като олицетворение на родните добродетели – смел, твърд, любвеобилен.

За новата продукция се говори като за една от най-мащабните в нашето филмопроизводство. В анонса за сериала неговите създатели отбелязват, че ще бъде реализират по световни стандарти и с най-съвременна техника. Очаква се да го видим по националната ни телевизия догодина.

Информация и снимки от БНТ

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …