Начало / Читатели / Лятото е време за класически истории

Лятото е време за класически истории

Стойностните книги са нещо, на което да се облегнем

277785964_4979077362176253_5477039138882898183_n

Динамичните събития са характерни за тази 2022-а – и във външнополитически план, и по отношение на онова, което се случва в нашата страна. Чувството е, че губим ориентация за стойностното и попадаме във вихър от неизяснени обстоятелства и разрастващи се проблеми.

А книгите са онази постоянна величина, която ни позволява да изградим свое островче на стабилността. Особено класическите истории подсказват какво е морал, лоялност или пък истински отношения.

Точно класически истории открихме на фокус и при един интригуващ блогър – Лиза. Тя казва, че няма по-хубаво нещо на света от домашен уют, съчетан с някоя хубава книга. И тъй като това е самата истина, ето няколкото книги, които са едновременно вечни и във фокуса на книголюб като Лиза.

Истории като тези се четат бавно и с наслада – така и посланието им се разлива в нас и ни изпълва с удовлетворение и щастие. По това се познава истински хубавата книга

228292_b

„Ема” на Джейн Остин

„Хеликон” предложи наскоро вечния роман в нов превод на Емил Минчев. Написана преди 207 години, „Ема” е последната книга, която Джейн Остин издава. Отива си от света ни година по-късно, но оставя като наследство прекрасни образи – на героини, които са извисени морално и така се открояват на фона на безразсъдството, което ги заобикаля. И Ема е такава – по страниците на романа ставаме свидетели на душевната ѝ промяна и израстване. Най-важното е, че Джейн Остин внушава на читателя как без грешки животът е немислим. Именно те помагат да се озовем там, където сме сега.

233438_b

„Тайната градина” от Франсис Бърнет

И това заглавие е като ценен бисер за домашната библиотека. На практика е за деца, но всеки възрастен ще се припознае в някой от образите, създадени от английската писателка. Романът излиза преди 111 години, като разказва историята на сираче, което заживява в дома на чичо си. Градината се явява нейното бягство от света, а възраждането на запустялото пространство сякаш символизира колко е важно да сме изтъкани от надежда, от желание за живот. Но за да се случи това, е нужно да имаме връзка както с природата, така и помежду си. Само тогава отношенията ни са здрави и мирни – историята на Мери и Колин го доказва.

170063_b

„Шерлок Холмс” с почерка на Артър Конан Дойл

Може първо да се почудите какво е общото между детектива и романтичните натури от предишните книги, но истината е, че героят на Артър Конан Дойл притежава много качества, които са повече от ценни сега. Да вземем само прословутото му логическо мислене… В епоха на лъжливи новини и конспирации за какво ли не ще ни дойде добре да владеем дедуктивния метод на Холмс. Славният детектив чества през 2022-а малък юбилей, тъй като се появява пред публика за първи път преди 135 години. Става герой в общо 56 разказа и четири романа на своя създател Артър Конан Дойл. А точно тази книга съдържа всички сюжети с Шерлок Холмс – наистина великолепна подборка, чиито страници са около 1000.

227566_b

„Малки жени” – идилия, създадена от Луиза Мей Олкът

Книгата е сред най-големите американски класики на по-миналото столетие. Четирите сестри Марч сякаш илюстрират онова, което най-много ни липсва днес – те са бедни, но щастливи, а това сякаш се е превърнало в неразрешим оксиморон за хората в наше време. Тежкият живот само увеличава жарта, с която гледат сестрите на всичко наоколо. Просто богатството – и способността да се радваш на живота, са две съвсем различни неща. И едното невинаги води към другото, както показва по страниците на книгата си Луиза Мей Олкът. Поощрена от успеха на своя роман, тя създава и няколко продължения. А сестрите Марч до днес са сред най-симпатичните образи, създавани въобще в литературата.

Умението да живеем в класическите истории потърси Краси Проданов
Още вдъхновения от блога lifeinlit; заглавната илюстрация е от Healzo

Прочетете още

melanie-these-vixRTEWIPFE-unsplash

Майски празник на книгите

Заглавията, които ще споменаваме по-често този месец Хубавите дни вървят най-добре с хубава книга… затова …