Начало / Любопитно / Дневник за хубави думи

Дневник за хубави думи

Писането помага да сътворим своя реалност

277527335_4965927136824609_4543888449858190814_n

Живеем в епохата на неприятните емоции, които ни застигат от всички възможни посоки. Много често се говори за токсични отношения, а и социалните мрежи прибавят още горчилка. Затова и един такъв творчески метод, който помага да трансформираме напрежението, е добре дошъл.

Дневникът за хубави думи има и прагмагитчна страна – той може да е полезен за всички онези, които търсят път към писателското поприще. Едно такова помагало служи като своеобразен генератор на добри идеи, от които после да черпим вдъхновение.

Практиката е много проста – чрез писане на хубави думи да променим собствения си фокус. Така писането помага да сътворим реалност без обичайния негативизъм, с който свикнахме – и заложена на красивото покрай нас.

Един такъв дневник може да е физически – като в добрите стари времена. Или пък електронен, като използваме своя умен телефон или някое друго устройство.

Воденето му е и своеобразен автотренинг – той показва способността ни да отклоняваме вниманието си от будещите напрежение в нас теми и да се съсредоточаваме върху хубави неща. Чрез силата на психологията пък работи и по обратния начин – като описваме предварително приятните за нас неща, отваряме пространство да ни се случат.

Идеята за дневник генерира много творческа енергия. Заедно с това освобождава от напрежението на междуличностните отношения. В резултат оставаме по-спокойни в конфликтни ситуации. Избягваме и негативното от информационния поток.

Воденето на дневник като цяло е положителна дейност. Казва се, че писането само по себе си успокоява и допринася за по-добър сън. Намалява напрежението и така отношенията ни с другите също се подобряват

dnevnik

Ето няколко примера за теми в нашия бъдещ дневник за хубави думи:
  • Неща, които ни радват – предмети или пък явления.
  • Онова, което ни се е случило, описано от хубавата му страна.
  • Думи за скъпите ни хора.
  • Благодарности към онези, които са ни помогнали.
  • Може да включите сред темите дори своите молитви.

Нуждаем се реално от четвърт час дневно – да съберем мислите си и да опишем хубаво преживяване. Ще видите, че като се връщате после към вече изписаното, ще откривате много теми, които могат да имат продължение. Така, ако въображението ви работи, ще може да превърнете дневника и в основа на ваше лично творчество.

Дневникът помага и когато се чувстваме блокирали – в работата, в отношенията, в писането… Просто добавяйте думи, които ви харесват – и неусетно ще отблокират мисълта ви, а вие пак ще почувствате вдъхновение.

Думите са чудо, но проблемът обикновено е, че ги изписваме автоматично. А създаването на дневник означава да вникваме в тях и да черпим от силата им. Именно на това залага и тази идея. Но сега просто… отворете дневника.

Dnevnik

Книги, които могат да се превърнат във вдъхновение за нашия дневник:
Текст Красимир Проданов
Снимки: архив и Thought Catalog за Unsplash

Прочетете още

Toto3

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото Немирният и палав герой е пример за непослушание… …